Δύο φρεγάτες FREMM και 20 μαχητικά Rafale πρόκειται να αγοράσει η Αίγυπτος

Νέες εξοπλιστικές συμβάσεις με γαλλικές εταιρείες πρόκειται να υπογράψει η Αίγυπτος μετά την πρόσφατη παραγγελία 4 γαλλικών φρεγατών τύπου Gowind 2500. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defenseworld, Γαλλία και Αίγυπτος πρόκειται σύντομα να υπογράψουν δυο συμφωνίες για την αγορά από την αραβική χώρα 20 μαχητικών τύπου Rafale και δύο φρεγατών πολλαπλών αποστολών τύπου FREMM έναντι 5-6 δισ ευρώ.

Για το σκοπό αυτό γαλλική αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών επισκέφτηκε το Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, ενώ την αιγυπτιακή πρωτεύουσα επισκέφτηκαν αργότερα οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της εταιρείας Dassault Aviation, των ναυπηγείων DCNS και της εταιρείας πυραυλικών συστημάτων MBDA με σκοπό την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στο Παρίσι για τον ίδιο αντικείμενο επιβεβαιώνοντας τις έντονες προσπάθειες του Καίρου να απεξαρτηθεί σε ένα ποσοστό από την μέχρι σήμερα πρόσδεση των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανικά οπλικά συστήματα μια πολιτική που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με τη συμφωνία του Camp David η οποία σηματοδότησε την επίλυση των διαφορών Αιγύπτου Ισραήλ και την ένταξη της αραβικής χώρας στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.

Η στήριξη όμως της κυβέρνησης Ομπάμα στον πρώην Αιγύπτιο πρόεδρο Μόρσι και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, οδήγησε την νέα ηγεσία της χώρας υπό τον Στρατηγό Αλ Σίσι στην επιλογή μιας νέας εξοπλιστικής πολιτικής η οποία θα βασίζεται στην διαφοροποίηση των πηγών προμηθειών οπλικών συστημάτων.

Η αρχή έγινε με τα ρωσικά οπλικά συστήματα που πρόσφατα παραγγέλθηκαν μερικά εκ των οποίων όπως αντιαεροπορικά συστήματα παραλήφθηκαν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

Ακολούθησε η παραγγελία από τα γαλλικά ναυπηγεία των 4 φρεγατών Gowind 2500 με δυνατότητες επέκτασης της παραγγελίας για ακόμη 2 μονάδες και το νέο εξοπλιστικό πακέτο από τη Γαλλία το οποίο θα αποτελεί και την πρώτη ολοκληρωμένη εξαγωγική παραγγελία του μαχητικού Rafale αφού οι διαπραγματεύσεις των Γάλλων με το Νέο Δελχί φαίνεται να έχουν κολλήσει στο ζήτημα του υψηλού κόστους της γιγαντιαίας ινδικής παραγγελίας.

Πάντως οι προσπάθειες της Γαλλίας να προωθήσει το γαλλικό μαχητικό στην αγορά της Μέσης Ανατολής είναι αδιάκοπες και ομολογουμένως τα στελέχη της Dassault Aviation έχουν επεξεργαστεί ενδιαφέρουσες ιδέες όπως την πώληση 40 μαχητικών Rafale στα ΗΑΕ και την μεταπώληση μετά από την πραγματοποίηση ανακατασκευών και εκσυγχρονισμού, αριθμού μαχητικών Mirage-2000-9 της Αεροπορίας των ΗΑΕ στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει ήδη 18 Mirage-2000ΕΜ/ΒΜ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.