Διορία μιας εβδομάδας έδωσε σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών

Η Ρωσία επανέλαβε σταθερά την Παρασκευή το αίτημά της να μην επιτραπεί στο ΝΑΤΟ να επεκταθεί προς τα ανατολικά, παρά την απόρριψη του αιτήματος από τη στρατιωτική συμμαχία εν μέσω συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι δεν θα περιμένει επ’ αόριστον την απάντηση της Δύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της Ρωσίας που είναι να μην επεκταθεί ούτε να αναπτύξει δυνάμεις το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και σε άλλα πρώην σοβιετικά έθνη ως απαραίτητες για την πρόοδο των διπλωματικών προσπαθειών για την εκτόνωση των αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία.

Υποστήριξε ότι η ανάπτυξη δυνάμεων και όπλων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

«Έχουμε εξαντληθεί η υπομονή μας», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου. «Η Δύση έχει επιτείνει τις εντάσεις κατά παράβαση των υποχρεώσεών της και της κοινής λογικής».

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία αναμένει από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ να απαντήσουν γραπτώς στα αιτήματά της την επόμενη εβδομάδα.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της απέρριψαν κατηγορηματικά το αίτημα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας που αποκλείουν την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά η Ρωσία και η Δύση συμφώνησαν να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα σε πιθανές περαιτέρω συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αποσκοπούν στη μείωση της πιθανότητας εχθροπραξιών.

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς εκτιμάται ότι 100.000 Ρώσοι στρατιώτες με τανκς και άλλα βαρέα όπλα συγκεντρώνονται κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αποσύροντας τα στρατεύματα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους, αλλά η Μόσχα απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι είναι ελεύθερη να αναπτύξει δυνάμεις στο έδαφός της όπου κρίνει απαραίτητο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή ότι τα στρατεύματα που σταθμεύουν στην ανατολική Σιβηρία και στην περιοχή της Άπω Ανατολής έχουν μετακινηθεί σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο έκτακτων ασκήσεων για να ελέγξουν την «ετοιμότητά τους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους μετά την αναδιάταξη σε μεγάλη απόσταση».

ViaDiplomacy Newsroom