“Διπλωματία των Πόλεων”: Η Αθήνα συντάσσεται με τις πόλεις που διεκδικούν πλέον ρόλο και αρμοδιότητες στην διακυβέρνηση.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η διαφάνεια δεν αποτελούν μόνο κορυφαίο ζήτημα αξιοπιστίας για την τοπική διακυβέρνηση αλλά καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες προς τον πολίτη, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας χθες στο Λος Άντζελες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στο πλαίσιο της κορυφαίας διοργάνωσης «City Lab 2014» στην οποία συμμετέχουν 300 δήμαρχοι, τεχνοκράτες και ειδικοί στην αστική ανάπτυξη και διοργανώνεται από το περιοδικό The Atlantic με τη στήριξη του Bloomberg Philanthropies και του The Aspen Institute, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πόλεις να κάνουν αυτό που έχουν αποτύχει οι κεντρικές διοικήσεις: να πείσουν τον πολίτη ότι δουλεύουν για τον πολίτη και τις εξατομικευμένες ανάγκες του.

citylab

Ο κ. Καμίνης, ο οποίος στο περιθώριο της διοργάνωσης δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Michael Bloomberg για τη διάκριση που κατάφερε η Αθήνα να βρεθεί μεταξύ των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων στην κοινωνική καινοτομία, τόνισε ότι η διαφθορά –αποτέλεσμα της κακής διακυβέρνησης- είναι μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης που σήμερα βιώνει η Ελλάδα.

Σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας, ο κ. Καμίνης ανάφερε ως παράδειγμα ότι κάθε πολίτης μπορεί να παρακολουθήσει on line την εκτέλεση του προϋπολογισμού της πόλης της Αθήνας.

«Η ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των πόλεων που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αποδεικνύει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν εύκολα να συνεργαστούν σε ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές και προωθώντας λύσεις, εκεί όπου οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων συμμετείχε επίσης, σε συζήτηση μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook Convesation #CityLab2014) και απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις πολιτών από όλο τον κόσμο για τη σημασία της διαφάνειας και του νέου ρόλου που διαδραματίζουν οι πόλεις.

Σε δήλωσή του ο κ. Γ. Καμίνης τόνισε ότι  “Είναι τιμή και ευκαιρία για την Αθήνα, που συμμετείχε στην κορυφαία διοργάνωση “City Lab 2014” , στο Λος Άντζελες, μαζί με 300 άλλους δημάρχους και ειδικούς για την αστική ανάπλαση, από όλον τον κόσμο. Μιλήσαμε για τη βαθιά πληγή της διαφθοράς αλλά και για τη δική μας αποφασιστικότητα να την εξαλείψουμε. Να κάνουμε την Αθήνα παράδειγμα διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας, αξιοκρατίας. Η Αθήνα συντάσσεται με τις πόλεις που διεκδικούν πλέον ρόλο και αρμοδιότητες στην διακυβέρνηση. Η Αθήνα ξεχώρισε μαζί με άλλες 4 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις και κέρδισε ένα εκατομμύριο. Δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Bloomberg. Με συγκίνηση, περηφάνια και τη δέσμευση ότι θα κάνουμε πράξη την πρόταση κοινωνικής καινοτομίας που κέρδισε το βραβείο.
 Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Λος Άντζελες, Ρώμη. Η Αθήνα είναι εκεί. Και η Αθήνα ενδιαφέρει. Τώρα που οι πόλεις διεκδικούν δυναμικά, σημαντικό ρόλο στην ατζέντα της διακυβέρνησης και επιχειρούν αποφασιστικές παρεμβάσεις στις εξελίξεις, η Αθήνα συμμετέχει, έπειτα από πολλά χρόνια, στο διεθνή διάλογο. Στις ημερίδες, τα συνέδρια και τις συναντήσεις, ο δήμος ακούει αλλά και ανταλλάσσει πληροφορίες. Τα ταξίδια αναδεικνύουν ευκαιρίες, καλές και δοκιμασμένες πρακτικές, πηγές ανεύρεσης πόρων. Ακούμε αλλά και εξηγούμε τους δικούς μας τρόπους, τα πρωτόγνωρα προβλήματα της ελληνικής πρωτεύουσας και τη διαχείρισή τους.
Η σκληρότατη κρίση μας έβαλε τελικά, είτε το θέλαμε είτε όχι, στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Αξιοποιούμε τη θετική όψη αυτής της συγκυρίας και προχωρούμε μπροστά. Στόχος; Η Αθήνα στην θέση της σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που της αξίζει, και οι πολίτες με μια καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής.”

Να επισημάνουμε επίσης ότι στη Ρώμη βρίσκεται σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, προκειμένου να συμμετάσχει στη «Συνάντηση των Δημάρχων των 28 Πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρουσία του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Γιοχάνες Χαν.

Υπό τον τίτλο «Δημιουργώντας μία Αστική Ατζέντα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», οι δήμαρχοι συζητούν:

  • για τις ανάγκες των πρωτευουσών πόλεων και τις προτάσεις για κοινή δράση, θέμα για το οποίο θα μιλήσει ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης.
  • καθώς και τα περιθώρια βελτίωσης σε πολυεπίπεδα ζητήματα τοπικής διακυβέρνησης σε σχέση με την ατζέντα αστικής ανάπτυξης της Ε.Ε.

Ο Επίτροπος Χαν αναμένεται να απευθύνει ομιλία για το ρόλο των Πρωτευουσών στην Αστική Ατζέντα της Ε.Ε.

 

Τί είναι η “Διπλωματία των Πόλεων”
Προσδιορίζοντας τους τομείς δράσεις της  διπλωματίας μιας πόλης μερικοί ειδικοί (για παράδειγμα, ο Rogier van der Pluijm και ο Jan Melissen στο Clingendael Institute της Ολλανδίας) μοιράζονται τα οράματά τους για τα κίνητρα του διπλωματικού παιχνιδιού των πόλεων. Σύμφωνα με αυτούς, η ασφάλεια, η ανάπτυξη, η οικονομία, ο πολιτισμός, οι συνδέσεις δικτύου και η αναπαράσταση είναι οι σύνδεσμοι που ωθούν τις πόλεις να εξελίσσονται με το να εντάσσουν την πόλη σε διεθνές δραστηριότητες και στην ατζέντα των αστικών περιοχών.

Πρέπει να θεωρηθεί ως αξίωμα ότι , η συνεργασία είναι η καλύτερη λύση για τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις εθνικές αρχές. Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη της συμμετοχής στην διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, δεδομένου ότι η Επιτροπή των Περιφερειών (της οποίας τα 344 μέλη αντιπροσωπεύουν τόσο τις περιφέρειες όσο και τις πόλεις που βρίσκονται μέσα σε αυτές) και του δικτύου πόλεων EUROCITIES έγιναν οι πλατφόρμες για την διερεύνηση βέλτιστων πρακτικών , την ανταλλαγή απόψεων και την άσκηση πίεσης των συμφερόντων των πόλεων σε υπερεθνικό επίπεδο.

Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των πόλεων έχει εφαρμοστεί όχι μόνο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και στις παγκόσμιες συνεργασίες, όπως η METROPOLIS, οι United Cities and Local Governments (UCLG), που αποδεικνύουν ότι η διπλωματία των πόλεων πράγματι γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι πόλεις ορίζουν το ρόλο τους στο χειρισμό των παγκοσμίων και των τοπικών προκλήσεων.

Πρώτον, η ΕΕ εγκαινίασε τη συνεργασία και την εταιρική σχέση έργων με τον αραβικό κόσμο και την Κίνα. Για παράδειγμα, η ΕΕ πραγματοποίησε το Φόρουμ ΕΕ με τους Δημάρχους της Κίνας το 2012 ως μέρος της αστικοποιημένης εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κίνας. Ένας διάλογος μεταξύ των ευρωπαϊκών και αραβικών πόλεων που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού τμήματος της UCLG, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη σταθεροποίηση και στην ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών περιοχών.

Μια άλλη μορφή διπλωματίας της πόλης στο πεδίο των διεθνών υποθέσεων εμφανίζεται καθαρά από τις δραστηριότητες του Federation of Canadian Municipalities (FCM), που φαίνεται στην συμμετοχή στο έργο «Αξιολόγηση των επιπτώσεων του εμφυλίου πολέμου της Συρίας στις συνοριακές κοινότητες».

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνουν αντίστοιχες αστικές κοινότητες του εξωτερικού (συμπεριλαμβανομένων των πόλεων στην Ουκρανία, του Μάλι και του Βιετνάμ), στην προώθηση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, την προώθηση της διακυβερνητικής συνεργασίας, και την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ισότητας των φύλων στις πόλεις. Η FCM παίζει τον ρόλο του μεγαλύτερου αδελφού ή δάσκαλου, ενισχύοντας τη διεθνή εικόνα της και τα brand names του κάθε μέλους-δήμου.

Τι άλλο δημιουργεί την επιτυχή ανταγωνιστική θέση στην παγκόσμια σκηνή για τις πόλεις; Παράγοντες όπως η παγκόσμια επιχειρηματική ελκυστικότητα, η διεθνής κατάταξη σε αριθμό αφίξεων-αναχωρήσεων, η ακαδημαϊκή φήμη αυτών που διοικούν τα ΑΕΙ και η φήμη των think-tanks παγκόσμιου επιπέδου, παίζουν όλα σημαντικό ρόλο.

Η τάση προς την αστικοποίηση, και η έμφαση στο ρόλο της πόλης δεν πρόκειται να χάσουν την σημασία τους στο εγγύς μέλλον. Οι δήμαρχοι θα αυξήσουν την επιρροή τους στην χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και των τοπικών θεμάτων που είναι πιθανό να προσελκύσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Υποθετικά η διπλωματία της πόλης θα μπορούσε να είναι μία καλή εναλλακτική λύση για τη στρατηγική θέση της χώρας και του brand name της. Είναι καιρός για τις χώρες να θέσουν την επεξεργασία της διπλωματίας των πόλεων στην εθνική ατζέντα.

.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.