Δοκιμή συστήματος υποστήριξης ασκήσεων της INTRACOM Defense Electronics στο ΠΒΚ υπο ρεαλιστικές συνθήκες

Την ευκαιρία να δουν από κοντά την αποτελεσματικότητα του συστήματος υποστήριξης ασκήσεων με αληθινά πυρά της ελληνικής εταιρείας IDE (INTRACOM Defense Electronics), είχαν ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe-SACEUR) και των Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (US European Command-EUCOM), General Curtis M. Scaparroti, ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoff Pyatt, ο Αρχηγός ΓΕΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και άλλα Ανώτατα και Ανώτερα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ).

Το νέο σύστημα χρησιμοποιήθηκε στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2016 κατά την διάρκεια της κοινής άσκησης αεράμυνας που πραγματοποιήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας, στην οποία δοκιμάστηκε η απόδοση των πυραυλικών συστημάτων ΜΙΜ-104 Patriot.

Τα αντιαεροπορικά βλήματα εκτοξεύτηκαν εναντίον βαλλιστικών πυραύλων-στόχων, ιπτάμενων στόχων υψηλών δυνατοτήτων και  στόχου-φορέα που προσομοίαζε επίθεση anti-radiation.

Το σενάριο των βολών πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ρεαλιστικότατα και κατέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες των Συμμαχικών Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν πολλαπλές απειλές.

Στην άσκηση στο ΠΒΚ εκτοξεύτηκαν πάνω από 40 βλήματα του συστήματος ΜΙΜ-104 Patriot και συμμετείχαν πάνω από 300 Γερμανοί και 100 Ολλανδοί στρατιώτες, όπως επίσης 10 Αμερικανοί στρατιώτες, και ένα καταδρομικό πλοίο κατευθυνόμενων βλημάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο έπλεε ανοικτά του ακρωτηρίου.

Ο Γερμανός Πτέραρχος Michael Gschossmann είχε δηλώσει για τη σκοπιμότητα αυτών των ασκήσεων ότι θα βοηθήσουν το ΝΑΤΟ να διασφαλίσει τα Βαλτικά κράτη και την Πολωνία που έχουν ανάγκη επιπλέον αμυντικών δυνατοτήτων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Το Ελληνικό σύστημα έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από την IDE (INTRACOM Defense Electronics) στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του ΠΒΚ.

Το σύστημα υποστηρίζει την διεξαγωγή ασκήσεων πραγματικών πυρών με οπλικά συστήματα εδάφους-αέρος και εδάφους-εδάφους για τις Στρατιωτικές Δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Με σκοπό την επιτυχή και ασφαλή ολοκλήρωση των ασκήσεων, το Ελληνικό σύστημα διασυνδέεται με ένα μεγάλο αριθμό περιφερειακών συστημάτων και τηλεμετρίες μη-επανδρωμένων ιπτάμενων στόχων και παρέχει, σε πραγματικό χρόνοι, στους χειριστές του ΠΒΚ μια ενοποιημένη και αξιόπιστη τακτική εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων.

Το σύστημα της IDE (INTRACOM Defense Electronics) χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για την επεξεργασία των δεδομένων και την γεωγραφική απεικόνιση των πληροφοριών.

Στην ολοκληρωμένη του μορφή μπορεί να ενσωματώσει και υποστηρίξει και άλλα υφιστάμενα ή νέα περιφερειακά συστήματα, να αυξήσει τον αριθμό των χειριστών του ΠΒΚ και να παράσχει, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, την δυνατότητα επανεξέτασης αυτών που έγιναν (των πεπραγμένων – after action review).

Η πολυπλοκότητα, η ακρίβεια και η αμεσότητα στην συγκέντρωση, επεξεργασία και στη συνέχεια η προώθηση των αποτελεσμάτων, σε πραγματικό χρόνο, στους αρμόδιους καθώς και στους συμμετέχοντες στην άσκηση, δείχνουν το σοβαρό έργο  και υψηλού επιπέδου έργο που γίνεται στην IDE, η οποία δίκαια έχει καθιερωθεί σαν μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας και την οποία συνεχίζουν να εμπιστεύονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές περιβάλλον.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.