Δολοφονία Αξιωματικού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης – Φέρεται να είχε εμπλακεί σε σχέδιο δολοφονίας Ισραηλινών επιχειρηματιών στην Κύπρο

Ένας αξιωματικός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που σκοτώθηκε στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα επέβλεψε τις προσπάθειες της οργάνωσης να δολοφονήσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο, ανέφερε την Πέμπτη η Wall Street Journal.

Ο συνταγματάρχης Sayad Khodai ήταν ανώτερο στέλεχος της δύναμης Quds – μια πτέρυγα του IRGC που ειδικεύεται σε αντισυμβατικό πόλεμο – και φέρεται να ενεπλάκη σε μια αποτυχημένη συνωμοσία για τη δολοφονία Ισραηλινών επιχειρηματιών στην Κύπρο στα τέλη του 2021.

Ένας υπήκοος Αζερμπαϊτζάν που είχε σχέσεις με το σχέδιο συνελήφθη στην Κύπρο. Βρέθηκε με ένα πιστόλι στην κατοχή του, ανέφερε το WSJ.

Το Ιράν και ο ύποπτος αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό.

Ο Khodai φέρεται να σχεδίαζε απαγωγές και δολοφονίες για μια μυστική ομάδα Quds Force που ονομάζεται Unit 840.

Πιστεύεται ότι είχε στρατολογήσει πράκτορες στην Κολομβία και την Κύπρο, κυρίως για να στοχεύσει Ισραηλινούς αλλά και άλλους ανθρώπους που είχαν απειληθεί από το Ιράν.

Παραμένει ασαφές εάν κάποια από τις στοχευμένες επιχειρήσεις δολοφονίας του Khodai οδήγησε στο θάνατο ενός ατόμου, σύμφωνα με το WSJ.

Ο Khodai σκοτώθηκε στην Τεχεράνη την Κυριακή.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, το IRGC ανέφερε ότι ο Khodai «δολοφονήθηκε σε ένοπλη επίθεση που διεξήχθη από δύο μοτοσικλετιστές στην οδό Mojahedin-e Eslam στην Τεχεράνη», έξω από το σπίτι του.

Το IRGC περιέγραψε τον Khodai ως «υπερασπιστή του ιερού» – όρος που χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε εργάζεται για λογαριασμό του Ιράν στη Συρία ή το Ιράκ.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi υποσχέθηκε εκδίκηση για τη δολοφονία .

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η εκδίκηση για το αγνό αίμα αυτού του μάρτυρα στα χέρια των εγκληματιών είναι αναπόφευκτη», είπε ο κ. Raisi.

Το Ιράν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει τέτοιες βάρβαρες δολοφονίες που στοχεύουν αθώους πολίτες άλλων χωρών» σε επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη Τετάρτη.

Ο Khodai ήταν «ένα μέλος των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του ISIS στην περιοχή», ανέφερε η επιστολή.

(πηγή: thenationalnews.com)

ViaDiplomacy Newsroom