Donald J Trump: Make America Great Again!

Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ίσως είναι ο πλέον αυθεντικός εκφραστής της «μεταπολιτικής γενιάς των ΗΠΑ» αφού κατάφερε με την χαμηλότερη δυνατή υποστήριξη τόσο του κόμματός του όσο και ενός μεγάλου τμήματος των «συστηματικών παραγόντων ισχύος» να ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος  φαίνεται πως έχει να αντιμετωπίσει τους εκπροσώπους του συνόλου της αμερικανικής ελίτ (στρατός, τραπεζίτες, αμυντική βιομηχανία, μέσα ενημέρωσης, καλλιτεχνικοί κύκλοι) στο βαθμό που ορισμένοι αναλυτές τείνουν να πιστεύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «εσωτερικό πραξικόπημα» εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, έστι ώστε να μην αναλάβει τα καθήκοντά του στις 12 Δεκεμβρίου 2016.

Ξεχωριστή σημασία έχει και η στάση του Τζώρτζ Σόρος εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ καθώς χρηματοδοτεί κι ενισχύει δράσεις ακτιβιστών εναντίον του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, προσπαθώντας να δημιουργήσει αρνητική εικόνα στην κοινή γνώμη.

Το «υπερόπλο» του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στη νοοτροπία του «μέσου αμερικανού πολίτη» και στο προφίλ των ψηφοφόρων του , εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ κι ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης (όπως οι ανθρακωρύχοι) ψήφισαν «δαγκωτό» Τράμπ.  Να επισημάνουμε ότι  πλέον του ενός τρίτου των ψηφοφόρων του  είναι γυναίκες, οι  μαύροι φέρεται να μην προτίμησαν την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα  ενώ υπήρξε και σημαντικό ποσοστό των λευκών που ήθελε αλλαγή. Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση του 2008 ξεπεράστηκε στα χαρτιά και στους μέσους όρους, όμως μεγάλα τμήματα της αμερικάνικης κοινωνίας «έπεσαν» από τη λεγόμενη μεσαία τάξη στα λεγόμενα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Ο ιστορικός ρόλος του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ θα αναδειχθεί στο βαθμό που θα καταφέρει να εμφυσήσει στον μέσο Αμερικανό πολίτη το όραμα για την ηγεμονία των ΗΠΑ και τον διεθνή ρόλο τους  στον σημερινό μεταβαλλόμενο κόσμο. Η μέχρι σήμερα «αμερικανική ελίτ» έχει ήδη ολοκληρώσει τον δικό της ιστορικό κύκλο, είναι γερασμένη και δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να αγνοεί την εγχώρια κατάσταση χάριν της εξωτερικής πολιτικής, υποτιμώντας τις αξίες της «Μέσης Αμερικής».

Το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως δισεκατομμυριούχος δεν θα στραφεί ποτέ ενάντια στα συμφέροντα της κυρίαρχης οικονομικής τάξης των ΗΠΑ του δίνει ένα ισχυρό πρόκριμα για να τα καταφέρει ως προς αυτό τον στόχο. Και  η προτίμηση που δείχνει στις λύσεις «πυγμής» δείχνει  ότι θέλει να ευνοήσει τη νοοτροπία των άμεσων λύσεων και όχι τις χρονοβόρες διαδικασίες παζαριών και συναινέσεων, κάτι που λείπει από την σημερινή διεθνή σκακιέρα.

Δεν αποκλείεται να μπορέσει ο  Ντόναλντ Τραμπ  από εκπρόσωπος του «αντισυμβατικού κατεστημένου» να αναδειχθεί ως ο  κος  Make America Great Again! ..

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.