Δύο ρωσικά Su-35 αναχαίτισαν ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A  του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πάνω από τη Μεσόγειο

Δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 αναχαίτισαν την Τρίτη ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A  του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του 6ου στόλου των ΗΠΑ.

Η νέα αναχαίτηση σε αδιευκρίνιστο μέρος της Μεσογείου είχε σαν συνέπεια την έντονη αντίδραση του 6ου Στόλου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για τρίτη φορά σε δύο μήνες, Ρώσοι πιλότοι πέταξαν με μη ασφαλή και μη επαγγελματικό τρόπο, αναχαιτίζοντας ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A του Ναυτικού του 6ου στόλο των ΗΠΑ, στις 26 Μαΐου 2020». Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του 6ου Στόλου, «η αναχαίτιση κρίθηκε μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» λόγω του ότι οι Ρώσοι πιλότοι προσέγγισαν κάθε πτέρυγα του P-8A ταυτόχρονα, «περιορίζοντας την ικανότητα του P-8A για ασφαλείς ελιγμούς».

Σημειώνεται πως η εν λόγω αναχαίτιση έρχεται εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία σε ένα ευρύ φάσμα γεωπολιτικών ζητημάτων, αν και τα τελευταία χρόνια υπήρξε σχετική μείωση αυτών των ελιγμών. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι ευάλωτη στα αεροσκάφη επιτήρησης των ΗΠΑ που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.