Ε.Ε. και ΔΝΤ «χτυπούν καμπανάκι» προειδοποιώντας για σεβασμό των δεσμεύσεων – Μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες

Μόλις επτά μέρες μένουν πριν τις πρώρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ διακηρύττουν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί με τους εταίρους. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καταστούν σαφές ότι οι δεσμεύσεις θα παραμείνουν δεσμεύσεις και ότι το χρέος θα παραμείνει χρέος, αντίστοιχα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έστειλε και αυτή το δικό της μήνυμα στη χώρας μας με το να επαναλάβει ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων».

Οι προθέσεις της ΕΕ για την Ελλάδα αναμένεται να γίνουν σαφής την Πέμπτη όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για το αν συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι Financial Times εκτιμούν σε άρθρο τους ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί σε αυτό το «όπλο» της ΕΚΤ μόνο αν η παραμείνει στο πρόγραμμα.

Τα μηνύματα της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν σαφή αποδέκτη την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα την επόμενη των εκλογών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Reuters ότι «οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση εκλεγεί στην Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις στους εταίρους της».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε και αυτή για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στους Irish Times, αναφέρει το Reuters, ότι «ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο. Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή».

Η μεγάλη πιθανότητα να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη των εκλογών τη διακυβέρνηση της χώρας έχει στρέψει την προσοχή των Ευρωπαίων, εδώ και αρκετό καιρό, στο πρόσωπο του αρχηγού Αλέξη Τσίπρα.

Η γερμανική Handelsblat σε άρθρο της αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας παίζει με τη φωτιά: Λίγο πριν από τις εκλογές δελεάζει τους συμπατριώτες του με το τέλος της μισητής πολιτικής λιτότητας – και ταυτόχρονα αποδέχεται μια (ενδεχόμενη) έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ποιος είναι αυτός ο άνδρας και τι θέλει;», αναφέρει η εφημερίδα. Η εφημερίδα επισημαίνει στη συνέχεια ότι «από την άλλη πλευρά, ο Αλ. Τσίπρας ξέρει με ποιες υποσχέσεις μπορεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του» επισημαίνεται και αναφέρεται ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει απλώς να τερματίσει τη μισητή πολιτική λιτότητας, αλλά και να διαθέσει 11,4 δισεκατομμύρια για πολιτική ανάπτυξης, ώστε να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, να αυξήσει και πάλι τον κατώτατο μισθό ή να ακυρώσει τις περικοπές στους συνταξιούχους και τους υπαλλήλους.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.