Ε.Ε.: Πρόοδος Σερβίας, αλλά όχι Αλβανίας – ΠΓΔΜ για την ένταξη – Καμία διεύρυνση εντός της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία

Η Σερβία έχει κάνει βήματα προόδου στην πορεία της προς την ένταξη στην Ε.Ε., ενώ αντιθέτως καθυστερήσεις παρατηρούνται τόσο στην περίπτωση της Αλβανίας όσο και της ΠΓΔΜ, αναμένεται να τονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης των προσπαθειών που καταβάλλουν οι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. χώρες που πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Εuropean Voice, οι εν λόγω εκθέσεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φίλε θα επισημάνει σε αυτές ορισμένα σημαντικά ορόσημα που οι τρεις χώρες έχουν περάσει.

Η διπλωματική πρόοδος πέρυσι στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου επέτρεψε στο Βελιγράδι να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε. τον Ιανουάριο και το Κόσοβο να κάνει το πρώτο βήμα προς την ένταξη με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι διαπραγματεύσεις με το Κόσοβο έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν τον Ιούνιο ότι η Αλβανία πρέπει να αναγνωριστεί ως υποψήφια χώρα για ένταξη, γεγονός που επέτρεψε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

Ωστόσο, αναφέρεται, τα εγχώρια πολιτικά προβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία έχουν υπονομεύσει την πρόοδο. Τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αναφέρεται επίσης ότι στην Αλβανία, οι ελπίδες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στην ατζέντα μεταρρύθμισης της Ε.Ε. που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια μακροπρόθεσμη βελτίωση στην κοινοβουλευτική πολιτική διαψεύστηκαν, καθώς η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο.

Αναφέρεται τέλος ότι θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα τεθούν σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση για την Τουρκία, αλλά η χώρα που έχει τα περισσότερα να χάσει είναι η ΠΓΔΜ, για την οποία η Επιτροπή εδώ και έξι χρόνια έχει προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Φούλε: «Από τους στενότερους εταίρους της ΕΕ πλέον η Σερβία»

Είναι εντυπωσιακό πόσο δρόμο έχει διανύσει η Σερβία στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λήγει σε λίγες εβδομάδες. Έγινε ένας από τους στενότερους εταίρους της ΕΕ και η σερβική κυβέρνηση τήρησε τη σωστή στάση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

Οι σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Σερβία, επιβαρύνθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και απαιτείται θάρρος και βούληση από την πολιτική ηγεσία, όπως και από τους πολίτες, υπογράμμισε ο Επίτροπος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι “η σερβική κυβέρνηση μόνη της έθεσε φιλόδοξους οικονομικούς στόχους, η καλή αρχή στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση του διαλόγου με το Κόσοβο”.

“Η σερβική κυβέρνηση έθεσε φιλόδοξο σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις. Επίσης τήρησε σωστή στάση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και της προοπτικής εκσυγχρονισμού του κράτους” ανέφερε ο κ. Φούλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Μπλιτς” του Βελιγραδίου. Η ΕΕ, με την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην “ευρωπαϊκή οικογένεια” και την αντίδραση στις καταστροφικές πλημμύρες απέδειξε ότι η Σερβία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους μας, επισήμανε. “Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ θετικά με την έναρξη τον Ιανουάριο των  διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ. Αυτό το ορόσημο δυστυχώς, κάλυψε η σκιά των πλημμυρών και η άνευ προηγουμένου καταστροφή που προκάλεσαν. Και στις δύο περιπτώσεις, αν και είναι πολύ διαφορετικής φύσης, η ΕΕ απέδειξε ότι η Σερβία έγινε ένας από τους στενότερους εταίρους μας” ανέφερε.

Υπογραμμίζοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2010, η Σερβία κατέθεσε το αίτημα υποψηφιότητας για ένταξη, έλαβε καθεστώς υποψήφιας και έγινε χώρα που διεξάγει διαπραγματεύσεις, ο κ. Φούλε ανέφερε ότι η έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο πλευρών με νέες ευθύνες και ευκαιρίες για τη Σερβία.

Ο κ. Φούλε επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι καλή ευκαιρία, την οποία η Σερβία πρέπει να αξιοποιήσει για να επιτύχει τα πρότυπα της ΕΕ προς όφελος των πολιτών της και προσθέτει ότι η διαδικασία είναι απαιτητική και ότι ο ρυθμός εξαρτάται από την ικανότητα της χώρας να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στα πεδία του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. “Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα ζητηθεί από τη Σερβία να επιτύχει πρόοδο     σε πολλούς τομείς: από τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου έως την προστασία του περιβάλλοντος, τα πρότυπα στην υγεία και στην προστασία των καταναλωτών” ανέφερε ο κ.Φούλε και πρόσθεσε ότι η χώρα κατά τις προσπάθειες της μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της ΕΕ και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να διασφαλίζει εμπειρία, καθοδήγηση και οικονομική στήριξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δωρεές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από το 2014 έως το 2020 στη Σερβία μέσω πόρων του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας και πρόσθετοι πόροι θα διοχετευθούν μέσω διασυνοριακών προγραμμάτων πολλαπλών δικαιούχων του Μηχανισμού και διμερή προγράμματα με κράτη – μέλη της ΕΕ, τόνισε.

Η προσήλωση της Σερβίας στο περιφερειακό κλίμα συνεργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την παγίωση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την ήπειρο που σημαδεύτηκε από διχασμούς και συγκρούσεις, υπογράμμισε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.