Εγκαινιάστηκε από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο το νέο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων

Το νέο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) εγκαινίασε την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

Οι εγκαταστάσεις του νέου ΕΚΑΕ αποτελούσαν από το 2004 μέχρι τα μέσα του 2013 το πρώην ΝΑΤΟικό Στρατηγείο( “Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων” Combined Air Operation Center – “CAOC 7”), το οποίο έκλεισε λόγω αλλαγής της δομής του ΝΑΤΟ, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 απενεργοποιήθηκε ως μονάδα του ΝΑΤΟ.

Το πρώην Νατοϊκό Στρατηγείο κατασκευάστηκε από τρείς ελληνικές εταιρείες στα τέλη του 1999 και παραδόθηκε για χρήση στα μέσα του 2004 πέντε χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του.

Το πρώην CAOC 7 είναι κατασκευασμένο εντός λόφου, βόρεια του χωριού Κουτσόχερο στο νομό Λαρίσης 18 χλμ δυτικά από την πρωτεύουσα του νομού εντός μιας μικρής κοιλάδας, προστατευόμενο από σύμπλεγμα λόφων με σχετικά μεγάλο ύψος.

Ο επιφανειακός χώρος στον οποίο κατασκευάστηκε το υπόγειο προστατευόμενο Στρατηγείο φτάνει τα 160 στρέμματα, με τις εγκαταστάσεις του να βρίσκονται σε βάθος από 65-95 μέτρων.

Αυτές περιλαμβάνουν συγκρότημα σηράγγων, συνολικού μήκους 1.000 μέτρων περίπου, ενώ η ωφέλιμη επιφάνεια του κεντρικού συγκροτήματος, καλύπτει χώρο 11.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, ενώ το Στρατηγείο μπορεί να αντέξει σε πυρηνική επίθεση.

Στο πρώην ΝΑΤΟικό Στρατηγείο εργάζονταν μέχρι την διακοπή της λειτουργίας του περίπου 300 Αξιωματικοί της Συμμαχίας εκ των οποίων το 55% ήταν Έλληνες. Το συνολικό κόστος κατασκευής του Στρατηγείου έφτασε το 2004 τα 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες τα 30 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από τον ελληνικό κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Στρατηγείο εκσυγχρονιζόταν συνεχώς με νέα συστήματα αφού  ακόμα και το 2010 τρία χρόνια πριν από την διακοπή της λειτουργίας του, το ΝΑΤΟ είχε παραγγείλει και τοποθετήσει στο CAOC 7 νέα ηλεκτρονικά συστήματα καθιστώντας το υπόγειο σύμπλεγμα στο Κουτσοχέρο μία από τις πιο σύγχρονες υπόγειες εγκαταστάσεις Διοίκησης Ελέγχου και Επικοινωνιών της Συμμαχίας.

Με την αξιοποίηση του πρώην Νατοϊκού Στρατηγείου η Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει κατακόρυφα τις δυνατότητες της στον τομέα της Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών αφού οι υπάρχουσες υποδομές στις οποίες στεγάζεται το ΕΚΑΕ στην Λάρισα παραδόθηκαν το 1981.

Οι υπάρχουσες υποδομές στις οποίες στεγαζόταν μέχρι και σήμερα το ΕΚΑΕ θα παραμείνουν ως εναλλακτικό επιχειρησιακό Κέντρο

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.