‘Εκρηξη σε κινητήρα γερμανικού ΝΗ90 ΤΤΗ δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την διαθεσιμότητα του ελικοπτέρου

Σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητα αντιμετωπίζει ο στόλος των ελικοπτέρων ΝΗ90 ΤΤΗ του γερμανικού Στρατού εξαιτίας σοβαρού προβλήματος το οποίο παρουσιάστηκε σε ένα από τους δύο κινητήρες ελικοπτέρου το οποίο εκτελούσε στις 17 Οκτωβρίου αποστολή αεροδοακομιδής από το Uzbekistan στο Afghanistan.

Πιο αναλυτικά κατά την διάρκεια της πτήσης του ελικοπτέρου από την πόλη Termes του Ουζμπεκιστάν ένας από τους δύο κινητήρες τύπου RTM 322-01/9 της εταιρείας Rolls-Royce/Turbomeca εξερράγη μόλις τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση με αποτέλεσμα το πλήρωμα να προχωρήσει στην πραγματοποίηση αναγκαστικής προσγείωσης. Μετά την έκρηξη τα ηλεκτρονικά συστήματα του ελικοπτέρου έπαυσαν να λειτουργούν κάνοντας το έργο των πιλότων ακόμη πιο δύσκολο.

Το ελικόπτερο παραμένει στο Ουζμπεκιστάν όπου το επισκέφτηκαν μηχανικοί της εταιρείας P3 οι οποίοι διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος. Μετά από το συμβάν αυτό ο γερμανικός Στρατός διέταξε την καθήλωση των ελικοπτέρων εως ότου λυθεί το πρόβλημα που προκάλεσε το ατύχημα.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε αποκαλύφθηκε ότι και άλλοι κινητήρες που ελέχθησαν μετά το ατύχημα αντιμετώπιζαν πρόβλημα ιδιαίτερα δε αυτοί που είχαν τεθεί σε λειτουργία αρκετές φορές κατα την διάρκεια μίας ημέρας.

Η προσωρινή λύση που επιλέχθηκε ήταν η χρήση των κινητήρων αφότου έχουν ψυχθεί πριν τεθούν για μία ακόμη φορά σε λειτουργία εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό στην επιχειρησιακή χρήση των ελικοπτέρων αφού ένα ελικόπτερο που προσγειώνεται για μία αποστολή και θέτει τους κινητήρες του εκτός λειτουργίας, δεν μπορεί μέσα σε λίγη ώρα να τους ξαναθέσει σε χρήση με ασφάλεια, εκτός εάν έχει μειωθεί σημαντική η θερμοκρασία αυτών.

Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στην επιχειρησιακή χρήση των γερμανικών ελικοπτέρων ΝΗ90 ΤΤΗ στο εξωτερικό μέχρι το 2016.

Το ζήτημα που προκύπτει για τον Ελληνικό Στρατό από αυτό το περιστατικό είναι ότι και τα ελληνικά ελικόπτερα ΝΗ90 χρησιμοποιούν τον ίδιο κινητήρα με τον γερμανικό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα για την αξιόπιστη και ασφαλή χρήση των εν λόγω ελικοπτέρων εως ότου ο κατασκευαστής του κινητήρα επιλύσει οριστικά το πρόβλήμα που παρουσιάστηκε

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.