«Η Ελλάδα εν μέσω περιφερειακών κρίσεων» – Διεθνές Συνέδριο ΙΔΙΣ

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Η Ελλάδα εν μέσω περιφερειακών κρίσεων”, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και η εταιρεία Συμεών Τσομώκος στο ξενοδοχείο King George.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην εναρκτήρια ομιλία, προσδιόρισε το περιφερειακό και ευρωπαϊκό πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να κινηθεί η χώρα μας. Εν συνεχεία, και αφού επισήμανε την εξασθένιση της ΕΕ σε μία σειρά από μέτωπα, εστίασε στο δυνητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτης Μίχαλος, αναφέρθηκε στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, καθώς και στη συμβολή της Ελλάδας στη σταθεροποίηση και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Η Βουλευτής του Σύριζα και Υπεύθυνη του Τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων, Νάντια Βαλαβάνη, επισήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η διαπραγματευτική μας ισχύ έχει υποχωρήσει. Παράλληλα, παρουσίασε το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί η χώρα προκειμένου να ανακτήσει τις θέσεις της.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, επικαλέστηκε δέκα παραδοχές που επιδρούν στην αγορά ενέργειας και ανέδειξε τους τρόπους ώστε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και γεωοικονομικά. Η συνειδητοποίηση από πλευράς ΕΕ ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογική δράση, με την αλληλεγγύη στον πυρηνά αυτής, ήταν η πρόταση του Υπουργού, με την οποία ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Στο Διεθνές Συνέδριο συμμετείχαν αξιόλογοι ομιλητές από το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Συρία, την Κύπρο, και το Κουρδιστάν, οι πρώην Ευρωβουλευτές, Νίκη Τζαβέλλα και Νίκος Χουντής, ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος, ο πρέσβης ε.τ., Ηλίας Κλης, καθώς και σημαντικοί ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.