Ελλάδα και Κύπρος ενοποίησαν τον θαλάσσιο ενδιάμεσο χώρο για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης

Διμερή συμφωνία για την ενοποίηση του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για διεξαγωγή επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών. Με βάση την συγκεκριμένη συμφωνία οι δύο χώρες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν με απευθείας επικοινωνία επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στα FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι η ενοποίηση και η υπαγωγή στην δικαιοδοσία των δύο χωρών αλλά και του διεθνούς δικαίου, του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Η συμφωνία προσδιορίζει τα κοινά θαλάσσια όρια των δύο χωρών συνολικού μήκους 287 χλμ και προσδιορίζει με ακρίβεια τα δυτικά όρια της κυπριακής Δημοκρατίας και τα ανατολικά όρια της Ελληνικής Δημοκρατίας για την πραγματοποίηση αποστολών Έρευνας και Διάσωσης.

Πιο αναλυτικά η συμφωνία αναφέρει ότι, «Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιθυμώντας να βελτιώσουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο Χωρών, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου συμφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα για περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο, επιθυμώντας να υποστηρίξουν τις ενέργειες ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στη θάλασσα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 και των Παραρτημάτων αυτής και της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα του 1974 και των Πρωτοκόλλων της, όπως έχουν τροποποιηθεί, ειδικότερα δε του Κεφαλαίου V αυτής», συμφώνησαν να συνεργαστούν στους τομείς έρευνας και διάσωσης.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Περιοχή Έρευνας Διάσωσης (Περιοχή SAR) εντός της οποίας παρέχονται υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης από την Αρμόδια Αρχή της Ελληνικής Δημοκρατίας συμπίπτει με την Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων (FIR) Αθηνών. Η Περιοχή Έρευνας Διάσωσης (Περιοχή SAR) εντός της οποίας παρέχονται υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης από την Αρμόδια Αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας  συμπίπτει με την Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κύπριος ομόλογος του Ιωάννης Κασουλίδης η συμφωνία «θωρακίζει» την Ελλάδα και Κύπρο από ενέργειες επιθετικές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, ενώ ανακοίνωσαν ότι στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου όπου θα συζητηθούν οι ενεργειακές εξελίξεις, η απειλή αποσταθεροποίησης από τους Τζιχαντιστές, το μεταναστευτικό κύμα και το Παλαιστινιακό.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.