«Η Ελλάδα Καινοτομεί!», Του κ. Χρήστου Μεγάλου, Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank

1st Eurobank Greek Exports Convention

Ομιλία κ. Χρήστου Μεγάλου, Διευθύνοντος Συμβούλου Eurobank

 

 

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

 

Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε απόψε στο δείπνο με το οποίο κλείνουν οι εργασίες του 1ου Eurobank Exports Convention. Η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία της Eurobank για την προώθηση των εξαγωγών, αυτή τη φορά, και, συνολικότερα, για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε, με τη συμβολή όλων, η ελληνική οικονομία να ανασυγκροτηθεί γύρω από ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο. Και έχει γίνει πια κοινός τόπος ότι στην εποχή των παγκόσμιων ανταγωνιστικών αγορών, για μια χώρα της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, για να είναι βιώσιμο ένα μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να είναι εξωστρεφές. Εξωστρέφεια σημαίνει διεθνής ανταγωνιστικότητα.

Χρειαζόμαστε προϊόντα και υπηρεσίες που να μπορούν να συγκριθούν άφοβα και να προτιμηθούν, είτε στο ράφι οποιουδήποτε καταστήματος στον κόσμο είτε, αντίστοιχα, στη συνείδηση των καταναλωτών σε οποιαδήποτε χώρα. Σήμερα πια δεν υπάρχουν σύνορα στο πού βρίσκονται οι δυνητικοί πελάτες μας, αλλά εξίσου δεν υπάρχουν σύνορα και για τους ανταγωνιστές μας.

Όπως ίσως θα ακούσατε ή θα διαβάσατε, την προηγούμενη εβδομάδα, η Eurobank έκανε μια σημαντική κίνηση. Ανέλαβε μια σειρά από Δεσμεύσεις για το 2015. Η στήριξη των εξαγωγικών, εξωστρεφών και καινοτόμων, επιχειρήσεων είναι στην καρδιά της αντίληψής μας για το πώς πρέπει να προχωρήσει η οικονομία και η χώρα από εδώ και πέρα. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος αυτών των πρωτοβουλιών αφιερώνεται στη στήριξη, την ενίσχυση και την ώθηση σε αυτές τις επιχειρήσεις – κατεξοχήν στους ήδη πελάτες μας, αλλά και σε νέα επιχειρηματικά σχέδια με γερό υπόβαθρο και ξεκάθαρη στόχευση και προοπτική. Η διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό και η πρόθεσή μας είναι να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη σχετικής συζήτησης και την επεξεργασία νέων προτάσεων πολιτικής γύρω από τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών. Το συνέδριο αυτό θα διοργανώνεται κάθε χρόνο.

Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας εκείνα, που ακούσατε στην έναρξη του συνεδρίου από τον κ. Καραβία, για όσα ανακοινώσαμε από την πλευρά μας:

  • Ρευστότητα σε 800 επιχειρήσεις-πελάτες μας ειδικά για την εξαγωγική τους δραστηριότητα
  • Μειωμένα επιτόκια υπό τις προϋποθέσεις που ακούσατε, γιατί καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να συγκρατηθεί το κόστος χρηματοδότησης, που συνδέεται ασφαλώς με τις συνολικές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα
  • Υπηρεσίες για εξαγωγείς που απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσης και εξειδίκευσης

Πέρα από αυτά, όμως, θέλω να εστιάσω στη συνολική μας δέσμευση για την οικονομία το 2015. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κρίση λειτούργησε ανασταλτικά στο να κάνουν οι τράπεζες το βασικό τους έργο, που είναι ασφαλώς η χρηματοδότηση της οικονομίας. Καθώς σταδιακά αφήνουμε την κρίση πίσω μας, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και με το τραπεζικό σύστημα να έχει σταθεροποιηθεί μετά την ανασυγκρότησή του, την ανακεφαλαιοποίηση και τα ευρωπαϊκά στρες τεστ, θα ρίξουμε το βάρος μας στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η Eurobank δεσμεύθηκε να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ για τον επόμενο χρόνο τις χρηματοδοτήσεις, με νέα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στις επιχειρήσεις, 1,6 δισ. ευρώ, και να είστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα θετικά επιχειρηματικά σχέδια με εξαγωγικό προσανατολισμό και αντίστοιχο business plan. Περιμένουμε, λοιπόν, από εσάς τέτοια σχέδια για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας.

Και, βέβαια, ο αποψινός ομιλητής μας είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για να μιλήσει για αυτά τα θέματα. Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας είναι πρόεδρος του ΣΕΒ, με τον οποίο μας συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί. Με το ΣΕΒ είμαστε εταίροι σε μια σειρά πρωτοβουλίες που αναλάβαμε από κοινού :

  • «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» Στο πεδίο της έρευνας, της καινοτομίας, της σύνδεσης της επιστημονικής δραστηριότητας με την παραγωγή, πεδίο όπου η χώρα μας ακόμη υστερεί, δεν περισσεύει καμία πρωτοβουλία και υποδεχόμαστε με μεγάλη ικανοποίηση κάθε αντίστοιχη κίνηση.
  • Την ηλεκτρονική πύλη Exportgate.gr. Για όσους δεν την γνωρίζουν, να πω πως πρόκειται για ένα μοναδικό στην Ελλάδα εργαλείο δικτύωσης ελληνικών επιχειρήσεων με ξένους δυνητικούς εταίρους, ένα εργαλείο που επιτρέπει τη δημιουργία επιχειρηματικών δεσμών σε χώρες και με επιχειρήσεις που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να έρθουν οι Έλληνες επιχειρηματίες σε επαφή. Η ανταπόκριση υπήρξε μέχρι σήμερα μεγάλη και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσει να καλύπτει μια συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη, καθώς θα βελτιώνεται και η συνολική εξαγωγική επίδοση της οικονομίας μας.

Για τον πρόεδρό του ΣΕΒ οι συστάσεις μάλλον παρέλκουν, καθώς ο Θόδωρος Φέσσας έχει διαγράψει την δική του διακριτή διαδρομή στον ελληνικό επιχειρηματικό στίβο. Είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που διέπρεψε δουλεύοντας και επενδύοντας κατεξοχήν στο χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, και κατόπιν η εταιρεία, την οποία ίδρυσε πριν από 33 χρόνια, επεκτάθηκε με επιτυχία και σε πολλά άλλα πεδία που καλύπτει σήμερα το φάσμα της Quest Συμμετοχών.

Ο Θεόδωρος Φέσσας έχει μακρά θεσμική παρουσία και συμμετοχή στην εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του International Chamber of Commerce Hellas (ICC Hellas), όπως επίσης και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ από το 2000, επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του ΔΣ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, τον περασμένο Μάιο εξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου – και η πρώτη δημόσια παρουσία του ήταν στην επίσημη έναρξη του διαγωνισμού καινοτομίας, που όπως ανέφερα συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Eurobank.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τον υποδεχόμαστε σήμερα ως προσκεκλημένο ομιλητή στο πρώτο συνέδριό μας για τις ελληνικές εξαγωγές.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.