Ελληνο-σερβική «διπλωματία των κοινοβουλίων» – Επίσκεψη Α. Σαμαρά στη Σερβία τον Δεκέμβριο

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, ενώ αύριο θα επισκεφτεί και το Μαυροβούνιο.

Κατά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Σερβίας Μάγια Γκόικοβιτς τονίστηκε η σημασία της “διπλωματίας των κοινοβουλίων” στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι δύο πρόεδροι των κοινοβουλίων συμμετείχαν στην επίσημη τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος Διδυμοποίησης (Twinning project) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποσκοπούσε στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και των λειτουργιών του κοινοβουλίου της Σερβίας. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πριν από 22 μήνες και η Βουλή των Ελλήνων είχε αναλάβει την υλοποίηση του.

Η επιλογή του ελληνικού κοινοβουλίου ως ανάδοχου του προγράμματος έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σερβικό κοινοβούλιο, έπειτα από διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν επίσης τα κοινοβούλια άλλων 7 χωρών: της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας.

Στη συνέχεια ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Σέρβο πρωθυπουργό κ. Αλεκσάνταρ Βούτσιτς.

«Η Σερβία δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα για μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων από την Ελλάδα»,- δήλωσε σήμερα ο Σέρβος πρωθυπουργός, κ. Aleksandar Vučić, στις συνομιλίες που είχε με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής τον κύριο Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Στη συνέχεια, ο κ. Vučić εξέφρασε ευχαριστίες προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τη βοήθεια που απέστειλε στη Σερβία την εποχή της πλημμύρας που έπληξε τη χώρα μας, και, επίσης, για την πολιτική υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα προς τον ευρωπαϊκό δρόμο της Σερβίας.

Επίσης, ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε ευχαριστίες και για τη στάση αρχών που τηρεί η Ελλάδα, η οποία δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του Κοσόβου.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η Ελλάδα παρέχει υποστήριξη στα μέτρα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σερβία, τα οποία εφαρμόζει στην πράξη η Κυβέρνηση της χώρας.

Τέλος, οι κκ. Vučić και Μεϊμαράκης είχαν συνομιλίες και για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κυρίου Αντώνη Σαμαρά, στη Σερβία, που προγραμματίζεται για τον μήνα Δεκέμβριο

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.