Εμπόδια στο αίτημα του Κατάρ για την αγορά 73 βομβαρδιστικών F-15 Silent Eagle

Αίτημα για την αγορά 73 βομβαρδιστικών τύπου F-15 Silent Eagle έχει υποβάλει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το Κατάρ χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει θετική απάντηση λόγω των τεχνικών δυσκολιών για την υλοποίηση του προγράμματος από την Αεροπορία του Κατάρ, των ανησυχιών του Ισραήλ και της προσπάθειας  των ΗΠΑ να επαναπροσεγγίσουν το Ιράν.

Το ζήτημα αυτό έχει τεθεί πιεστικά από τους αξιωματούχους του Κατάρ στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Αεροπορία του Κατάρ επιθυμεί να αποκτήσει σε πρώτη φάση 36 αεροσκάφη και σε δεύτερη τα υπόλοιπα 37 F-15 Silent Eagle.

Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις οι παραδόσεις των πρώτων 36 αεροσκαφών θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 42 μήνες, ενώ θα απαιτηθεί τεράστια προσπάθεια για την εκπαίδευση μεγάλου αριθμού νέων πιλότων και μηχανικών.

Αυτή την στιγμή η Αεροπορία του Κατάρ διαθέτει μόλις 13 Mirage 2000-5EDAέχει πρόσφατα παραγγείλει 24 μαχητικά Rafale και διαθέτει μικρό αριθμό πιλότων ικανών να χειριστούν μαχητικά.

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ προβάλλει έντονες ενστάσεις στην αγορά αυτή λόγω της υποστήριξης του Κατάρ στην Hamas και στην Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Επιπρόσθετα οι Ισραηλινοί κατηγορούν το Κατάρ ότι προωθεί τον Σουνιτική φανατική ισλαμισμό ενώ σε αυτή την πολιτική συμβάλει και ο τηλεοπτικός σταθμός al Jazeera.

Οι παραπάνω λόγοι σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ιράν συμβάλλουν στην αναβλητικότητα των ΗΠΑ αναφορικά με το αίτημα του Κατάρ για τα βομβαρδιστικά.

Από την πλευρά του το Κατάρ βλέπει αρνητικά τη στάση των ΗΠΑ και όπως και άλλα Σουντικά Αραβικά κράτη θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν απόλυτα με την πολιτική τους στην Μέση Ανατολή για τον περιορισμό της Ιρανικής απειλής και την αποδυνάμωση του Σιιτικού καθεστώτος στη Συρία και των Houthi στην Υεμένη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.