End Game;

Οι από καιρό δρομολογηθείσες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ εντάσσονται σε μία γενικευμένη αναδιάταξη συσχετισμών στην περιοχή των Βαλκανίων αρχής γενομένης από την επικράτηση και την επιβίωση με την ανοχή του διεθνούς παράγοντα του τούρκου Προέδρου στο πρόσφατο δημοψήφισμα-παρωδία στη γειτονική χώρα.

Μία παράλληλη εξέλιξη  αφορά στην αναμόχλευση των εθνικιστικών παθών από τοπικούς πολιτικούς ηγέτες των αλβανοφώνων στη Ν. Σερβία  που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ συνθέτουν σκηνικό ανάλογο με αυτό του 2001 αναδεικνύοντας ως νέο πιθανό ηγέτη των αλβανοφώνων των Σκοπίων τον Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος κι έχει πλούσιο “αγωνιστικό” παρελθόν και στις τάξεις του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και της “Μακεδονίας”.

Ταυτόχρονα το Γαλλικό εφετείο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, στη Σερβία.Οι αρχές είχαν συλλάβει τον Χαραντινάι στις 4 Ιανουαρίου κατόπιν αιτήματος της Σερβίας, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, μία εξ’αυτών αφορά και στο εμπόριο οργάνων από αιχμαλώτους Σέρβους.

Θα προλάβει ο Χόιτ Μπράιαν Γι;

Σύμφωνε με ΜΜΕ των Σκοπίων, από την τοπική Αμερικανική Πρεσβεία ανακοινώθηκε πως καταφθάνει την Πρωτομαγιά ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, για να συναντήσει τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και να αναζητήσουν διέξοδο από την πολιτική κρίση.

Η ιστοσελίδα της “Deutsche Welle” (στην τοπική γλώσσα) ανέφερε ότι ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, “λόγω της στάσης του απέναντι στις καλόπιστες προτροπές της διεθνούς κοινότητας για την απεμπλοκή των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα”.

Πηγές, ωστόσο, από το Γραφείο του Ιβάνοφ δήλωσαν σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ ότι υπήρξε αίτημα από αμερικανικής πλευράς για συνάντηση, το οποίο όμως δεν μπορεί να ικανοποιηθεί “λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Προέδρου”.

Τοπικά ΜΜΕ επισήμαιναν ότι η επίσκεψη Χόιτ Μπράιαν Γι πραγματοποιείται λίγες ημέρες με τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην “Φωνή της Αμερικής” πως οι πολιτικοί ηγέτες της ΠΓΔΜ πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς υφίσταται σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ακόμα πως οι πολιτικοί που προσπαθούν να εμποδίσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης απαξιώνουν το κράτος δικαίου, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή. «Εμείς θα συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να ενθαρρύνουμε αυτούς τους πολιτικούς να σταματήσουν την κωλυσιεργία τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις τους » είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις των αναλυτών των διεθνών σχέσεων στη Βαλκανική Χερσόνησο, οδεύουμε προς την υλοποίηση των ήδη υπαρχόντων σχεδίων για «ομοσπονδιοποίηση» της ΠΓΔΜ, τη δημιουργία μιας νέας «άτυπης» ενοποίησης οικονομικής και πολιτιστικής (κατ’αρχάς) Αλβανικών Γαιών ενώ  ως νέος οριστικός πρωταγωνιστής αναδεικνύεται ο «ριζοσπαστικός εθνοτικός βραχίονας» διαφόρων παραστρατιωτικών οργανώσεων με αλυτρωτικό χαρακτήρα.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης  εκ μέρους της Ελληνικής Ηγεσίας και την ενίσχυση με κάθε τρόπο των συντελεστών ισχύος που θα διαφυλάξουν την εθνική ακεραιότητα και εδαφική κυριαρχία από κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό.

Η Ελλάδα δεν έχει τα ιστορικά περιθώρια για παιχνίδια πολέμου και αυτό ακριβώς είναι το διπλωματικό κριτήριο για την αναζήτηση συμμάχων και φίλων στη νέα διεθνή σκακιέρα!

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.