Το ενδεχόμενο εξοπλισμού του PKK για την αντιμετώπιση της ISIS πρότεινε στενός συνεργάτης της Merkel

Το ενδεχόμενο αποστολής όπλων και πυρομαχικών στην κουρδική οργάνωση PKK, ώστε να μπορέσει να πολεμήσει αποτελεσματικά την ισλαμιστική οργάνωση ISIS στη Συρία και στο Β. Ιράκ άφησε ανοικτό ο ηγέτης του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο, Volker Kauder.
Ο Γερμανός πολιτικός είναι στενός σύμμαχος και συνεργάτης της Καγκελαρίου Angela Merkel και η συγκεκριμένη πολιτική του τοποθέτηση, προκαλεί αναμφίβολα μεγάλη έκπληξη, αφού μέχρι σήμερα η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης περιελάμβανε την αποστολή όπλων και πυρομαχικών μόνο στους Κούρδους του Β. Ιράκ.
Όπως δήλωσε στο  Spiegel Online ο Γερμανός πολιτικός, γνωρίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένοπλη αντιπαράθεση με το PKK για πάνω από 30 χρόνια και ότι η κουρδική οργάνωση χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Όμως, όπως επισημαίνει ο Volker Kauder, η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας στην προέλαση της ισλαμιστικής οργάνωσης σε συνοριακές πόλεις της Συρίας και στο ενδεχόμενο η ISIS να μετατραπεί σε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, δεν αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση.
Σύμφωνα με τον Volker Kauder, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξουδετέρωση της ISIS, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξοπλισμού άλλων στρατιωτικών ομάδων στην περιοχή. Όμως μία τέτοια απόφαση, σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό θα πρέπει να υλοποιηθεί σε συνεννόηση με την Τουρκία και όπως συμπλήρωσε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί και για την περίπτωση του PKK.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.