Ενδιαφέρον του Πακιστάν για την αγορά 100 αρμάτων μάχης T-84 Oplot-P από την Ουκρανία

Στην περεταίρω ενδυνάμωση των στρατιωτικών και εξοπλιστικών σχέσεων μεταξύ του Πακιστάν και της Ουκρανίας αποσκοπεί η επίσκεψη που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες στο Kharkiv της Ουκρανίας ο Γραμματέας του Υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν Στρατηγός Zamir ul Hassan Shah.

Πιο συγκεκριμένα η Πακιστανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το εργοστάσιο “Malyshev Plant” στο Kharkiv όπου είδαν από κοντά την κατασκευή αρμάτων μάχης και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν με το ενδεχόμενο αγορά τουλάχιστον 100 αρμάτων μάχης T-84 Oplot-P.

Το συγκεκριμένο άρμα μάχης αναπτύχθηκε από το εργοστάσιο “Malyshev Plant” και αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για το Πακιστάν βασισμένη στο άρμα μάχης T-84 Oplot-Μ. Το τελευταίο άρμα μάχης είχε δοκιμαστεί από το Πακιστάν το 2015 χωρίς όμως να υπάρχει κάποια περεταίρω εξέλιξη.

Εκτός από την πιθανότητα αγοράς των αρμάτων μάχης T-84 Oplot-P το Πακιστάν επιθυμεί να αγοράσει από την Ουκρανία 200 κινητήρες Diesel για το Πακιστανικό άρμα μάχης Al Khalid-Improved.

Ένα τρίτο πρόγραμμα που ενδιαφέρει τους Πακιστανούς είναι η αναβάθμιση των 320 αρμάτων μάχης T-80UD (Ob’yekt 478B και Ob’yekt 478BE), τα οποία αγοράστηκαν από την Ουκρανία και παραδόθηκαν την περίοδο 1997-2002.

Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού το Πακιστάν και η Ουκρανία έχουν ήδη υπογράψει δύο συμβάσεις, οι οποίες αφορούν την κατασκευή και αποστολή στο Πακιστάν 88 συλλογών σκοπευτικών για τα T-80UD και σε δεύτερη φάση την ολική ανακατασκευή 5 T-80UD. Εάν η ολική ανακατασκευή των αρχικών T-80UD απέδιδε ικανοποιητικά τότε το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα 315 T-80UD.

Αναμφίβολα τα δύο αυτά προγράμματα του Πακιστανικού Στρατού αποτελούν μια σανίδα σωτηρίας για την Ουκρανική αμυντική βιομηχανία, ενώ η πιθανή αγορά των 100 T-84 Oplot-P θα ενδυναμώσει την διεθνή παρουσία του συγκεκριμένου άρματος, αφού μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί στο εξωτερικό μόλις 49 T-84 Oplot-Τ.

Γιώργος Τσιμπούκης