“Ενεργειακή Πανδημία” με σενάρια συμφωνιών, απειλών και συνεργασιών

Ακόμη και αν Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφωνήσουν να συνεργαστούν, οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου μπορεί να είναι περιορισμένη, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη σοβαρότητα της πανδημίας του κορονοϊού. Τι και αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι G-20 καθώς και οι ηγέτες των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως όλα δείχνουν ακόμα και με αυτό το σενάριο, θα έχουν ακόμα ένα πρόβλημα, που δε θα είναι άλλο από τον κίνδυνο κρατικών χρεών που προέρχεται από έθνη των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα που όλο και περισσότερες χώρες εκδίδουν εντολές για επιτόπια απόκριση ως απάντηση στον κορονοϊό, η ζήτηση για πετρέλαιο μειώνεται και μαζί με αυτό λιγοστεύουν και οι ελπίδες ανάκαμψης των τιμών σύντομα. Ο ΟΠΕΚ και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου προσπάθησαν να βάλουν πλαφόν στην πτώση των τιμών, περικόπτοντας την παραγωγή, αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Αντίθετα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία διεξάγουν πόλεμο τιμών από τις αρχές Μαρτίου, με στόχο την επέκταση του μεριδίου αγοράς σε βάρος χωρών με υψηλότερο κόστος παραγωγής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε τον πόλεμο τιμών πετρελαίου «τρελό» και η κυβέρνησή του προσπάθησε να πείσει τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία μέσω της διμερούς διπλωματίας, καθώς και στο πλαίσιο του φόρουμ των G-20  για τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας. Από την άλλη η Μόσχα, αρχικά δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ αλλά ωστόσο Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι ανοικτοί σε μια πιθανή συμφωνία και αυτό καθώς η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας θα μπορούσε σύντομα να εξαντλήσει τα βαρέλια της τα οποία δε μπορούν να πωληθούν στην Ευρώπη έως ότου λάβει τέλος η πανδημία. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία δήλωσε πως είναι πρόθυμη να εργαστεί για μια συμφωνία αναφορικά με τον τερματισμό της “κατηφόρας” των τιμών του πετρελαίου.

Πάντως, το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές πετρελαίου από Σαουδική Αραβία και Ρωσία συνεχίζουν να εξετάζουν ΗΠΑ και Καναδάς, στην περίπτωση που τα δυο μέλη του OPEC+ δεν καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για να βάλουν τέλος στον πόλεμο τιμών τους, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο Jason Kenney, πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγικής επαρχίας του Καναδά, είπε στους FT πως συζήτησε το θέμα με την Ουάσινγκτον. Επιπρόσθετα, την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε πως οι δασμοί είναι «ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη» στην περίπτωση που Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν μειώσουν γρήγορα τις προμήθειες, απειλώντας να μεγαλώσει το σχίσμα μεταξύ της Ουάσινγκτον και του βασικού της συμμάχου στη Μέση Ανατολή.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.