Εννέα συλλήψεις σε μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας της ΠΓΔΜ κατά του ISIS

Στην σύλληψη εννέα ατόμων προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ την Πέμπτη 6 Ιουλίου στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης για τον εντοπισμό ατόμων που σχετίζονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή στρατολογούν στην ΠΓΔΜ νέους για να πολεμήσουν στο Ιράκ, τη Συρία ή σε άλλα μέτωπα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πηγές από τα Σκόπια 130 πολίτες της χώρας εικάζεται ότι έχουν ενταχτεί σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, από τους οποίους οι 20 μάχονται ακόμη στην Συρία, ενώ 16 έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών.

Οι δύο σημαντικότερες φιλοτζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν στην ΠΓΔΜ είναι «Ισλαμική Νεολαία της Σαρία» η και η «Σπίθα του Ελέους».

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ με την κωδική ονομασία «Τσέλια» σχεδιαζόταν από το Σεπτέμβριο του 2014 και όλους αυτούς τους μήνες το υπουργείο Εσωτερικών συγκέντρωνε πληροφορίες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε 28 διαφορετικά σημεία στην χώρα και πιο ειδικά σε 21 σημεία στα Σκόπια, σε 5 σημεία στην πόλη Γκόστιβαρ, και από ένα σημείο στις πόλεις Τέτοβο και Στρούγκα.

Όπως αναφέρθηκε εννέα άτομα συνελήφθησαν από τις αρχές, πραγματοποιήθηκαν 35 προσαγωγές, 20 άτομα κατάφεραν να διαφύγουν κατά την διάρκειας της επιχείρησης, ενώ αναζητούνται συνολικά 27 άτομα.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για οργάνωση και στρατολόγηση ατόμων στην ΠΓΔΜ για να ενταχτούν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή καθώς και για ένταξη στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους .

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ιμάμης του τεμένους Τουτουνσούζ στα Σκόπια.

Η παραπάνω εξέλιξη επιβεβαιώνει την παρουσία εξτρεμιστικών ισλαμιστικών θυλάκων στα Βαλκάνια αφού και στην γειτονική Αλβανία η Αστυνομία πραγματοποίησε ανάλογες επιχειρήσεις στο παρελθόν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Κόσοβο από όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός των Ευρωπαίων που πολεμούν με το ISIS στη Συρία.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες δεδομένης της βούλησης του ISIS να επεκτείνει την παρουσία του και στα Βαλκάνια σε περιοχές όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί κάτι που θα πρέπει να θέσει σε εγρήγορση για ελληνικές αρχές λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού μουσουλμάνων μεταναστών οι οποίοι είτε έχουν επιλέξει να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα είτε έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την βόρεια Ευρώπη.

Οι άνθρωποι αυτοί απογοητευμένοι από την μοίρα τους μπορούν όπως έχει αποδειχτεί να αποτελέσουν εύκολα θύματα εξτρεμιστών Ιμάμιδων και να αποτελέσουν την βάση για την ανάπτυξη εξτρεμιστικών παραστρατιωτικών ομάδων στο ελληνικό έδαφος με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.