Κόλπος Πιραν: Μια αόρατη εστία ανάφλεξης στη Νοτιονατολική Ευρωπη

Ενταση Σλοβενίας – Κροατίας στον αμφισβητούμενο Κόλπο του Πιραν

H Σλοβενία παρέδωσε στην Κροατία διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με τις προειδοποιήσεις της κροατικής ακτοφυλακής σε σλοβένους αλιείς που ψάρευαν στο Piran Bay (Κόλπος Πιραν ). Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «οι θέσεις  Σλοβενίας και Κροατίας για τα θαλάσσια σύνορα διαφέρουν» και ότι τα δυο κράτη έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες που προκαλούν ένταση στις διμερείς σχέσεις τους.

H Κροατία επιμένει σύμφωνα με αναλυτές σε μια «Βαλκανική Στρατηγική». Η Κροατία και η Σλοβενία το 2009 αποφάσισαν, αναφέρει η βαλκανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Pioneer-investors, να φέρουν την υπόθεση των θαλάσσιων συνόρων του Piran Bay ενώπιων του διεθνούς δικαστηρίου διαιτησίας του οποίου η ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Το περασμένο μήνα σε αρκετές περιπτώσεις η κροατική ακτοφυλακή προειδοποίησε σλοβένους αλιείς ότι ψάρευαν εντός των κροατικών θαλάσσιων υδάτων.

Το σλοβένικο υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι η Κροατία μονομερώς παρεμβαίνει και ότι δεν σέβεται το status quo που έχει συμφωνηθεί από τις δύο χώρες και αφορά την αποφυγή τέτοιων θαλάσσιων περιστατικών μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου διαιτησίας.  Ο Κόλπος Πιράν βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Αδριατικής και αποτελεί το νοτιότερο άκρο του Κόλπου της Τεργέστης. Πήρε το όνομα του από την ομώνυμη πόλη Πιράν και οι ακτές του μοιράζονται μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.