Έντονο παρασκήνιο για το «ξεπάγωμα» δυο τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων – Η Ιταλική Προεδρία και ο ρόλος της Βρετανίας

H κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Ιταλικής Προεδρίας για την Τουρκία. Το προσχέδιο Συμπερασμάτων προσημειώνει «υποθήκη» για ξεπάγωμα δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων ενσωματώνοντας φόρμουλα την οποία υπέβαλε η Βρετανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Συμβούλιο προσβλέπει, εν ευθέτω χρόνω, στον καθορισμό των κριτηρίων (benchmarks) για άνοιγμα των κεφαλαίων-κλειδιά, 23 (σ.σ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (σ.σ για τη Δικαιοσύνη) και στο πιθανό μελλοντικό άνοιγμά τους».

Η εν λόγω πρόνοια του προσχεδίου Συμπερασμάτων απαιτεί ουσιαστικά την άρση του βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος που μπλοκάρει τα δύο επίμαχα κεφάλαια, με απόφαση που λήφθηκε το 2009 επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Είναι προφανές ότι η εν λόγω πρόνοια του προσχεδίου Συμπερασμάτων, αξιώνει από τη Λευκωσία να αναιρέσει τις θέσεις της και να δεσμευθεί σε μια διαδικασία που θα οδηγεί σε ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων, τα οποία η ίδια έχει μπλοκάρει μονομερώς. Σε ένα μάλιστα χρονικό σημείο κατά το οποίο η Τουρκία αλωνίζει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Βρετανία, στην οποία ανήκει η πατρότητα της προσπάθειας για ξεπάγωμα των δύο τουρκικών κεφαλαίων, βολιδοσκόπησε διά του Ντέιβιντ Λίντιγκτον τον Γιαννάκη Κασουλίδη, που απέρριψε κατηγορηματικά τη φόρμουλα του Λονδίνου. Ως αποτέλεσμα, ο Λίντινγκτον προειδοποίησε τη Λευκωσία ότι «η νύκτα θα είναι μεγάλη» κατά τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 16 Δεκεμβρίου.

Γίνεται κατανοητό ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, η συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων θα καταλήξει σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Λευκωσίας και Λονδίνου, το οποίο πάντως έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη 22 και πλέον κρατών-μελών της Ε.Ε., που ταυτίζονται με τη φόρμουλα ξεπαγώματος των τουρκικών κεφαλαίων.

Η Ιταλική Προεδρία και η Βρετανία, ως ηθικός αυτουργός (που υπαγόρευσε τη φόρμουλα και επέβαλε την ενσωμάτωσή της στο προσχέδιο Συμπερασμάτων), θεωρούν ότι πρέπει να ξεπαγώσουν τα δύο τουρκικά διαπραγματευτικά κεφαλαία. Και αδιαφορούν παντελώς για τους λόγους που οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία να τα βάλει στο ψυγείο…

Πηγή

Φιλελεύθερος

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.