Επικεφαλής της Wagner: Στη Μπαχμούτ καταστράφηκε η 72η ρωσική μηχανοκίνητη ταξιαρχία

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του προκάλεσαν σοβαρές ζημιές -χωρίς να την καταστρέψουν- στην 72η ρωσική αυτόνομη μηχανοκίνητη ταξιαρχία κοντά στο Μπαχμούτ, τονίζοντας ότι η πόλη αυτή στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ο κύριος στόχος της Μόσχας.

Ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει «δύσκολη» στο Μπαχμούτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μόσχα αναγκάζεται ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιεί δυνάμεις του τακτικού της στρατού λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών στις τάξεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης-εταιρείας Βάγκνερ. Ο επικεφαλής αυτής, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, του οποίου η ομάδα αυτή μισθοφόρων μάχεται στην πόλη, δήλωσε χθες ότι η ταξιαρχία αυτή εγκατέλειψε τις θέσεις της.

«Δυστυχώς δεν έχουμε καταστρέψει ακόμη ολόκληρη τη (ρωσική) ταξιαρχία, δύο λόχοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εκεί», είπε ο Τσερεβάτι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Η κατάσταση (στο Μπαχμούτ) παραμένει δύσκολη γιατί για τον εχθρό, παρά τον λευκό θόρυβο που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Πριγκόζιν, το Μπαχμούτ είναι (ακόμη) ο βασικός προσανατολισμός επίθεσης, ο κύριος πολυπόθητος στόχος», συμπλήρωσε.

Η Μόσχα δεν σχολίασε τις αναφορές ούτε του ουκρανικού στρατού, ούτε του Πριγκόζιν ότι η ταξιαρχία αυτή εγκατέλειψε τις θέσεις της στα νοτιοδυτικά προάστια του Μπαχμούτ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την κατάσταση στην περιοχή.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, το οποίο συνήθως δεν αποκαλύπτει τέτοιες λεπτομέρειες στις τακτικές ενημερώσεις του για την κατάσταση του πολέμου, δεν έδωσε συγκεκριμένη περιγραφή των μαχών στην περιοχή, εκτός από το ότι η Ρωσία «διεξήγαγε ανεπιτυχή επίθεση στην πόλη Μπαχμούτ».

Η πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της τεράστιας χειμερινής επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων και σκηνικό της πιο αιματηρής χερσαίας μάχης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγορεί επανειλημμένα τις ρωσικές τακτικές ένοπλες δυνάμεις ότι δεν στηρίζουν επαρκώς την παραστρατιωτική του οργάνωση -κάτι που έκανε και σήμερα- δήλωσε χθες Τρίτη ότι η ρωσική ταξιαρχία είχε εγκαταλείψει τις θέσεις της. «Ο στρατός μας τρέπεται σε φυγή (…) έχασα περίπου 500 άνδρες», είπε ο Πριγκόζιν.

Μια ρωσική ταξιαρχία αποτελείται κατά κανόνα από αρκετές χιλιάδες στρατιώτες.

Ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η 3η ουκρανική αυτόνομη ταξιαρχία εφόδου σημείωνε: «Είναι επίσημο. Η αναφορά του Πριγκόζιν για τη φυγή της 72ης ρωσικής αυτόνομης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας από κοντά στο Μπαχμούτ και τα “500 πτώματα” Ρώσων που αφέθηκαν πίσω είναι αληθινή».

Νωρίς σήμερα η ουκρανική στρατιωτική μονάδα, που σχηματίστηκε πέρυσι από το εθνικιστικό «Τάγμα Αζόφ» αναδημοσίευσε βίντεο ενός από τους ιδρυτές του Τάγματος Αζόφ, Αντρίι Μπιλέτσκι, ο οποίος είπε ότι οι δυνάμεις του «νίκησαν» τη ρωσική ταξιαρχία.

Ο Πούτιν καλεί στο στρατό, με νέο διάταγμα, Ρώσους έφεδρους

Διάταγμα με το οποίο καλεί σε επιστράτευση Ρώσους που βρίσκονται σε εφεδρεία, ώστε να εκπαιδευτούν μέσα στο 2023, υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «αποφασίζω να καλέσω το 2023 τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται σε εφεδρεία, ώστε να υποβληθούν σε στρατιωτική εκπαίδευση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας».

Δύο σημεία του διατάγματος φέρουν την ένδειξη «για επίσημη χρήση», ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ημερομηνίες και τον αριθμό των ατόμων που καλούνται να παρουσιαστούν.

Σημειώνεται πως από την 1η Απριλίου άρχισε η εαρινή επιστράτευση για στρατιωτική θητεία στη Ρωσία. Σύμφωνα με το διάταγμα, 147.000 νεοσύλλεκτοι θα πρέπει να παρουσιαστούν. Στις 15 Απριλίου, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι η εαρινή επιστράτευση πραγματοποιείται σύμφωνα με οσα έχουν σχεδιαστεί και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.

Ολλανδός ναύαρχος για Ρωσικό στρατό: «Ο Γολιάθ παραπαίει…»

Με πικρόχολα σχόλια περιέγραψε τις ρωσικές απώλειες και αποτυχίες στο ουκρανικό μέτωπο κορυφαίος στρατηγός του ΝΑΤΟ.

Ο Ρομπ Μπάουερ, Ολλανδός ναύαρχος που προεδρεύει στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία περνούν δύσκολη φάση, επισημαίνοντας ότι «ο Γολιάθ παραπαίει…».

«Η Ρωσία διανύει τον 15ο μήνα ενός πολέμου που πίστευε ότι θα διαρκούσε τρεις ημέρες», υποστήριξε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής.

«Ο Γολιάθ παραπαίει. Και αυτό γιατί ο Δαβίδ (Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι), υποστηριζόμενος από 50 έθνη από όλο τον κόσμο, έχει επιδείξει τεράστια ανθεκτικότητα και στρατηγική ευφυΐα», τόνισε ο Ρομπ Μπάουερ, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv.

Ο ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας ανέλαβε πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις 25 Ιουνίου του 2021.

Τα καυστικά του σχόλια έρχονται ένα 24ωρο μετά την «φιέστα» του Πούτιν για την «Ημέρα της Νίκης» στην Κόκκινη Πλατεία. Χθες, ήταν πράγματι… πετσοκομμένη η στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα για τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Όλοι περίμεναν ότι 10.000 στρατιώτες θα συμμετείχαν στην παρέλαση – ως είθισται- ενώπιον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της ηγεσίας της χώρας, αλλά στην πραγματικότητα ήταν λιγότεροι από 8.000.

Υπήρξε μόνο ένα τανκ στην παρέλαση, ένα μουσειακό κομμάτι T-34, το οποίο είναι περίπου 80 ετών.

Πέρυσι, υπήρχαν περίπου 20 διαφορετικά άρματα μάχης των οποίων ηγείτο το T-34 ως «μουσειακό κομμάτι» και υπόμνηση της σοβιετικής νίκης επί των ναζί.

ViaDiplomacy Newsroom