Επίσκεψη Τσίπρα σε Θράκη:σοβαροί προβληματισμοί και μηνύματα στα social media

 • Γράφουν οι Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

  Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  στη Θράκη  σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχώς προκαλεί και αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έχει τη δικιά της σπουδαιότητα αλλά και σημειολογία. Ωστόσο η ελληνική  διαδικτυακή κοινή γνώμη εμφανίζεται επιφυλακτική στο σύνολό της κατά πόσο το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα έγινε κατανοητό από την τουρκική πλευρά.

  Η οντότητα «Αλέξης Τσίπρας – Θράκη» κατέγραψε σύμφωνα με το paloPro 13.794 συνολικές αναφορές το διήμερο  25  – 26 Νοεμβρίου 2016. Τα Sites κατέγραψαν 2.228 αναφορές, τα Blogs 782, οι Opinions 109, το  Facebook 376 το Twitter 10.280, το Youtube 10 και τα Forums 9. Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών κυριαρχείται από ουδέτερα (7.760) συναισθήματα, ακολουθούν τα αρνητικά (4.365) και τέλος τα θετικά (1.669) συναισθήματα.

  Θεματολογία

  Η θεματολογία επικεντρώθηκε κυρίως στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και σε αναφορές για τη Θράκη, τη μουσουλμανική μειονότητα και την τουρκική διείσδυση.  Το Top 10 Topics του palPro ανέδειξαν κυρίαρχες αναφορές:

  ·Τη δήλωση του Αλέξη  Τσίπρα ότι «τα σύνορά μας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. Η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη».

  ·Tα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα της 24ης Πανελλήνιας  Έκθεσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

  ·Το νέο πρόγραμμα που εξασφαλίζει  δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για 30.000 ελληνικές οικογένειες, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης

  ·Τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η «Αλεξανδρούπολη θα γίνει ένας ισχυρός κόμβος μεταφορών, εμπορίου και ενέργειας» και για «άμεση έναρξη σιδηροδρομικής γραμμής Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη»

  ·Την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε  μειονοτικό σχολείο της Ξάνθης.

  Συμπεράσματα

  Η μελέτη των ποσοτικών και δη των ποιοτικών δεδομένων του paloPro για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη δείχνει ότι τα social media την αντιλήφθηκαν ως μια ακόμα επίσκεψη – υποχρέωση ενός πρωθυπουργού σε μια περιοχή με ιδιαιτερότητες. Συγκεκριμένα η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη:

  ·Εκτιμά  ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτό που έπρεπε να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα από τη Θράκη, μια ευαίσθητη περιοχή με ιδιαίτερη σημασία. Το ελληνικό διαδίκτυο γνωρίζει  το ρόλο που διαδραματίζει το τουρκικό προξενείο εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

  ·Θεωρεί ότι το ηχηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα που έστειλε μεταφορικά προς τον Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει αποτέλεσμα και πιστεύει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την προκλητική στάση της.

  ·Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στελέχη του, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, συνεχίζουν να προκαλούν αρνητικούς συνειρμούς στα social media εξαιτίας θέσεων περί «τουρκικής» και όχι μουσουλμανικής μειονότητας.

  · Επικεντρώθηκαν με τη δημοσιότητα της  επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και στις τουρκικές δραστηριότητες. Παράλληλα προβληματίζονται από τις δηλώσεις του Ερντογάν για αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης  για το πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων στο πλαίσιο του «Εθνικού Όρκου».

  · Επιδοκιμάζουν την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης και την εξέλιξη της ως κόμβο εμπορίου και ενεργείας και θέλουν να μην μείνει μόνο στα λόγια αλλά να γίνει πράξη

*οι συντάκτες του άρθρου είναι συγγραφείς του βιβλίου In Social Media Res που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Andy’s Publishers.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.