Επιβεβαιώνεται η παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου- Ακυρώθηκε η επίσκεψη Τούρκου ΥΠΕΧΩΔΕ – Δηλώσεις Τέρενς Κουΐκ

Αποτελεί πλέον επιβεβαιωμένη είδηση η πληροφορία για ανάμειξη εξωθεσμικών και εξωχώριων μηχανισμών στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Χώρας με αφορμή το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις την πρωτοβουλία για την στήριξη από συγκεκριμένους κύκλους της μειονότητας του ΟΧΙ φαίνεται ότι ανέλαβε ο ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ο οποίος ήρθε και σε επαφές με τον Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή,  και ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις παρουσία και των άλλων δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά.

Η κίνηση αυτή του κ. Ζειμπέκ έγινε κατόπιν κεντρικής συνεννόησης με κυβερνητικά στελέχη που προφανώς δεν ενδιαφέρονται για τις συνέπειες του Όχι στη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και χωρίςνα είναι σε γνώση τοπικών δομών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποτέλεσμα των επαφών ήταν τελικά οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση στα τουρκικά  με την οποία καλούν τη μειονότητα να ψηφίσει «όχι» την Κυριακή.

anakoinosi-foto-tourkika

Παράλληλα προετοιμαζόταν η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΧΩΔΕ στην Κομοτηνή η οποία όμως κάτω από την πίεση΄ των τοπικών μέσων ενημέρωσης και της ανησυχίας που προκάλεσε στην κοινή γνώμη αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή με παρέμβαση του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

Υπέρ του ΟΧΙ τάχθηκε και το  Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ- DEB)

Σχετικά με τα παραπάνω ο Υπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουΐκ  δήλωσε τα ακόλουθα:

011214140909_9232

Με βάση τα όσα διαχέονται, καταδικάζω και θεωρώ απαράδεκτη την όποια παρέμβαση του Προξενείου στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Και αυτή είναι ανυποχώρητη άποψη και θέση και δική μου ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ και ΟΛΩΝ των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Δεν με εξοργίζει μόνο αν το Προξενείο δίνει γραμμή για ΟΧΙ ή ΝΑΙ. Με εξοργίζει που για μία ακόμα φορά εμπλέκει ψηφοφόρους της Θράκης, Έλληνες πολίτες, σε εκλογικές διαδικασίες της πατρίδας μου.

Είναι υποχρέωση να έχουμε και αύριο συνέχεια χειρισμών εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών, που ήδη προειδοποίησε να μην πραγματοποιηθεί στη περιοχή μας επίσκεψη, αυτό το τριήμερο, του Τούρκου Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Επίσκεψη η οποία και ματαιώθηκε.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.