Έργο φιλίας χαρακτήρισε τον TAP ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα

Την ευχή ο νέος αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) να γίνει ένα έργο φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγιεβ, ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Αζέρος διπλωμάτης, σε συνάντηση που είχε με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, επεσήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της συνεργασίας και της καλής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο θέμα της ατζέντας στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας είναι η σημασία του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

“Ο αγωγός δεν είναι μόνο ένα έργο που θα μεταφέρει αέριο από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ιταλία προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι ένα έργο φιλίας και συνεργασίας κι όχι μόνο φυσικού αερίου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσταφάγιεβ.

Σημείωσε, δε, πως προτεραιότητά του είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα από τη χώρα του. “Η Καβάλα είναι μια όμορφη περιοχή και πρέπει να ανοίξουμε πόρτες για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού” σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διέλευση του αγωγού από ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, όπως επίσης για τα επιχειρήματα και τις ενστάσεις των αγροτών αναφορικά με την όδευση του αγωγού, που θα επηρεάσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ο Αζέρος διπλωμάτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός προς τους αγρότες και προσπάθησε να διασκεδάσει τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν.

“Θα το κανονίσουμε, μη φοβάστε” τόνισε και πρόσθεσε: “Το έργο αυτό είναι καλό για την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν. Εμείς δεν λέμε καλές κουβέντες, απαντάμε με δουλειά. Μέχρι τώρα τα κάναμε όλα καλά. Το έργο είναι πολύ σοβαρό, όχι μόνο για την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν. Δεν είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα που υλοποιούμε μια τέτοια μεγάλη ενεργειακή επένδυση. Κάναμε μεγαλύτερες επενδύσεις σε άλλες χώρες του κόσμου, πάντα με καλή συνεργασία. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους Έλληνες πολίτες και τις εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι κάθε δολάριο που επενδύεται σ΄ ένα τέτοιο έργο δεν αφορά μόνο την κατασκευή του αγωγού, φέρνει πολλά δολάρια από άλλες επαγγελματικές και επενδυτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται με επίκεντρο την κατασκευή του αγωγού”.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.