Ερντογάν: Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή μας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα στο 3ο συνέδριο της Διακοινοβουλευτικής Πλατφόρμας της Ιερουσαλήμ, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας στην Κουάλα Λουμπούρ με θέμα «Προς μια αποτελεσματική στρατηγική που θα τερματίσει την ισραηλινή κατοχή» .

Ειδικότερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε το σχέδιο των ΗΠΑ, αποκαλούμενο ως η συμφωνία του αιώνα, μέσω του οποίου κηρύσσεται η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Δεν είναι παρά ένα όνειρο που απειλεί την ειρήνη στην περιοχή. Δεν θα αφήσουμε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. – Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το σχέδιο, που σημαίνει την προσάρτηση της παλαιστινιακής γης, καταστρέφοντας εντελώς την Παλαιστίνη και εκμηδενίζοντας εντελώς την Ιερουσαλήμ. – Δεν αποδεχόμαστε ποτέ αυτή την απόπειρα, η οποία προφανώς δέχεται μια λύση δύο κρατών, αλλά νομιμοποιεί την ισραηλινή κατοχή υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης”. τόνισε χαρακτηριστικά.

“Ενώ η Παλαιστίνη έχει υποβληθεί επί χρόνια στην κατοχή, την καταστροφή και την ταλαιπωρία, το Ισραήλ έχει φτάσει άδικα και παράνομα στα σημερινά σύνορά του,η Τουρκία δεν θα αφήσει μόνους τους Παλαιστίνιους αδελφούς της σε αυτόν τον αγώνα” δήλωσε για να ολοκληρώσει λέγοντας: “Η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη μας γραμμή”.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani), σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  αναφερόμενος στο σχέδιο Τραμπ για την επίλυση του Μεσανατολικού και τις αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε, το χαρακτήρισε «σημαντικό διότι διαγράφει συγκεκριμένες αρχές» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αποτελέσει κίνητρο για τους Παλαιστίνιους ώστε να κατανοήσουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν τους νόμιμους εθνικούς τους στόχους είναι μέσω διαπραγματεύσεων».

Μάλιστα ο ίδιος, με αφορμή το αμερικανικό σχέδιο επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του Ιράν το οποίο, όπως υποστηρίζει, «αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα» όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και της ίδιας της περιοχής αλλά και της Ευρώπης, την οποία και ψέγει γιατί αδυνατεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, να κατανοήσει ότι το Ιράν συνιστά απειλή.

Οι Αμερικανοί έχουν έναν σημαντικό ρόλο ιστορικά στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή, αναφέρει ο Ισραηλινός Διπλωμάτης. Ελπίζω ότι αυτή η πρόταση θα αποτελέσει κίνητρο για τους Παλαιστίνιους ώστε να κατανοήσουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν τους νόμιμους εθνικούς τους στόχους είναι μέσω διαπραγματεύσεων. Το σχέδιο είναι σημαντικό καθώς διαγράφει συγκεκριμένες αρχές. Υπήρχε η ειρηνευτική πρόταση Κλίντον τον Ιούλιο του 2000, υπήρχαν τα σημεία Μπους και τώρα εκτιμώ πως αυτό το σχέδιο αντικατοπτρίζει μια κατανόηση των ισραηλινών αναγκών ασφαλείας, αλλά και των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων για κυριαρχία και εδαφική συνοχή, λέει ο ίδιος.

Και συνεχίζει, “ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ μια λύση των λεγόμενων προβλημάτων των προσφύγων στη βάση του παλαιστινιακού αιτήματος για δικαίωμα στην επιστροφή. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Και το άλλο σημείο είναι το αδιαίρετο της Ιερουσαλήμ. Η Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να διαιρεθεί ξανά. Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Μαζί με την Ιερουσαλήμ, στα παλαιστινιακά εδάφη -κι αυτό (το σημείο) δεν είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με προηγούμενα σχέδια- μπορεί να υπάρξει μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα. Αλλά οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να συμφωνήσουν και να το κατανοήσουν αυτό. Εάν νόμιζαν στο παρελθόν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους κι ότι το Ισραήλ είναι κάτι προσωρινό, μεταβατικό και θα εξαφανιστεί, κάνουν λάθος. Το Ισραήλ γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό. Κι ελπίζω ότι δεν θα χάσουν (οι Παλαιστίνιοι) την ευκαιρία όπως άλλες ευκαιρίες. Αλλά αυτό εναπόκειται σ’ αυτούς”.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.