Ερντογάν: οι νέοι Λόρενς της Αραβίας αποσταθεροποιούν τη Μέση Ανατολή

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, το διάσημο βρετανό αξιωματικό Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, το γνωστό σε όλους Λόρενς της Αραβίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP ότι «υπάρχουν νέοι εθελοντές Λόρενς μεταμφιεσμένοι ως δημοσιογράφοι, θρησκευτικοί άνδρες, συγγραφείς και τρομοκράτες». Παράλληλα επισήμανε ότι ο «Λόρενς ήταν ένας άγγλος κατάσκοπος που μεταμφιέστηκε σε άραβα» και ότι «είναι καθήκον μας να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι υπάρχουν σύγχρονοι Λόρενς που ξεγελάστηκαν από μια τρομοκρατική οργάνωση … κάνουν συμφωνίες Sykes-Picot, κρύβονται πίσω από την ελευθερία του Τύπου, από έναν πόλεμο ανεξαρτησίας ή μια Τζιχάντ»

Ο Ερντογάν κατηγόρησε σύμφωνα πάντα με το AFP και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) καθώς και τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες του προέδρου της Τουρκίας για τον Λόρενς της Αραβίας αποδεικνύουν ότι εθελοτυφλεί μπροστά σε μια υπαρκτή πραγματικότητα. Βλέπει παντού εχθρούς και συνωμότες αρνούμενος να κατανοήσει ότι η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί απομονώνει ολοένα και περισσότερο τη χώρα του. Το δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες έχει μετατραπεί σε δόγμα «μηδενικών συμμάχων».

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.