Ερντογάν: Ποτέ δεν θα καθίσω με έναν τρομοκράτη

Απαντώντας στο ερώτημα εάν ενεργείτε ως μεσολαβητής μεταξύ του Χάφταρ και της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε στον απόηχο της Συνδιάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη: “Πρώτα, είπα στον Πούτιν ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο να είμαστε εδώ ως διαμεσολαβητές. Ο κ. Πούτιν βρίσκεται εδώ, ποτέ δεν θα καθίσω σε τραπέζι με έναν τρομοκράτη” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , δήλωσε κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, πως η χώρα του πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου στο πλαίσιο των προσπαθειών για πολιτική λύση.

“Αποδεχτήκαμε τη δήλωση κορυφής 55 σημείων. Εδώ υπάρχει ένας οδικός χάρτης κάτω τον ΟΗΕ. Εάν τηρηθεί η εκεχειρία όπως συζητήσαμε μαζί με τον Πούτιν , θα ανοίξει και η πολιτική διαδικασία. Στο πλαίσιο των αποφάσεων που κάναμε στη διάσκεψη, πέντε μέλη της στρατιωτικής επιτροπής θα κάνουν επαφές με Σάρατζ και Χάφταρ μέσα στις επόμενες ημέρες. Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι ο Χάφταρ τελειώνει με την επιθετική στάση του” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Ιδιαίτερα οι υποστηρικτές του Χάφταρ, ήταν αυτοί που παραβίασαν όλες τις συμφωνίες και επιτέθηκαν στη νόμιμη κυβέρνηση από τον περασμένο Απρίλιο. Έκανα το θέμα αυτό σαφές κατά τη συνεδρίαση. Το γεγονός είναι ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει για τη Λιβύη έχουν φέρει μια ισορροπία στη διαδικασία και έχει διαμορφωθεί ένα έδαφος εκεχειρίας.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία, διατηρώντας τη θέση μας και ελπίζουμε στην ειρήνη. Βλέπουμε επίσης τι είδους παιχνίδια παίζονται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Λιβύη. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνησή της εναντίον της “, υπογράμμισε.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.