Ερώτηση στο ΕΚ για την ειδική αγωγή των αυτιστικών παιδιών από την Χ.Α.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή για θέματα που αφορούν στα αυτιστικά άτομα στην Ελλάδα κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Λάμπρος Φουντούλης. 

Σύμφωνα με τον κ. Φουντούλη, 3 700 παιδιά με αυτισμό δεν έχουν παράλληλη στήριξη στην Ελλάδα.  

Με βάση επιστημονικές έρευνες, ένα στα 68 παιδιά που γεννιούνται διαγιγνώσκεται ότι πάσχει από αυτισμό. Τα περισσότερα χρειάζονται παράλληλη στήριξη στο σχολείο και ειδική θεραπευτική αγωγή εκτός αυτού. Στην Ελλάδα, τα παιδιά με αυτισμό μένουν αβοήθητα, καθώς το υπουργείο παιδείας, λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, όπως ώρες παράλληλης στήριξης και προσωπικοί δάσκαλοι. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 5 500 διαγνωσμένες περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται εκπαιδευτικό στο πλαίσιο της παράλληλης στήριξης, και, έως τώρα, το υπουργείο παιδείας έχει καλύψει μόνο 1 800.

Επιπλέον, καθώς δεν υπάρχουν δημόσιες δομές, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν ειδικές θεραπευτικές αγωγές, το κράτος παρέχει οικονομική στήριξη στους γονείς που καλύπτει το 25%-50% των εξόδων τους, τα οποία μπορεί να ανέλθουν σε 10 000-15 000 ευρώ ετησίως.

Ερωτάται, συνεπώς, η Επιτροπή:
—     Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειδική εκπαίδευση (παράλληλη στήριξη) των αυτιστικών παιδιών και να προστατέψει τα δικαιώματα τους;
—     Πώς θα εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια που απαιτείται για τη στήριξη των υποδομών και την παράλληλη ειδική εκπαίδευση χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς;

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.