Η Εθνοφυλακή Ροδόπης αποχαιρέτησε με θλίψη έναν δικό της «Εθνικό Ήρωα», τον Εθνοφύλακα ΤΕΘ Σαπών ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΡΚΙΝΗ

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 τα μέλη των Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ν. Ροδόπης ενημερώθηκαν για τον αδόκητο θάνατο του συναδέλφου Εθνοφύλακα Χρήστου Μαρκίνη, ετών 72, από το ΤΕΘ Σαπών, και η εξόδιος ακολουθία εψάλη σήμερα στα Μέγαρα.

Ο Χρήστος Μαρκίνης , καταγόταν από το Αίγιο, έμεινε ορφανός από πάρα πολύ μικρή ηλικία, εργαζόταν σε χαρτοποιΐα , κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό και είχε υπηρετήσει στην πρώτη σειρά ΟΥΚ στην Ελλάδα.

Οι δεσμοί του με την περιοχή, προσωπικοί και επαγγελματικοί, έγιναν τόσο στενοί που κατετάγη στα ΤΕΘ Ροδόπης  και από το 2011 λόγω ορίου ηλικίας του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Εθνοφύλακα στο ΤΕ Σαπών.

Ο Χρήστος Μαρκίνης συμμετείχε σε εκπαιδεύσεις , ήταν ενεργός Εθνοφύλακας ενώ ακόμη και στη φάση της «συνταξιοδότησής» του όπου διέμενε στην Κινέττα Κορινθίας με την οικογένειά του επισκεπτόταν το ΤΕΘ Σαπών, συμμετείχε σε όλες τις παρελάσεις και είχε προκαλέσει την συγκίνηση και τον ενθουσιασμό στον ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο όταν παρέλασε ενώπιόν του ως Σημαιοφόρος των ΤΕΘ Ροδόπης!

Η θλίψη μεγάλη από την απώλεια ενός μάχιμου και μαχητικού Εθνοφύλακα τον οποίον όλοι σέβονταν κι εκτιμούσαν, ενώ αποτελούσε υπόδειγμα σύγχρονου Έλληνα Εθνοφύλακα και γνήσιου Έλληνα Πατριώτη.

Χωρίς μεταθανάτιες υπερβολές ο Εθνοφύλακας Χρήστος Μαρκίνης ήταν ένας «Εθνικός Ήρωας» της διπλανής πόρτας!

Στην στρατιωτική ιστορία της Ελλάδας οι ήρωες αναδείχθηκαν μέσω των ανδραγαθημάτων για την Πατρίδα και το ελληνικό κράτος αναγνώρισε τους εθνικούς του ήρωες σε τρεις κρίσιμες ιστορικές καμπές: τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, τον Μακεδονικό Αγώνα και την εθνική αντίσταση.

Οι εθνικοί ήρωες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της  πολιτισμικής μας κληρονομιάς,  εμπνέουν την κοινωνία και νομιμοποιούν το Κράτος ενώ οι πράξεις τους  είναι κατεξοχήν ανιδιοτελείς, γι’ αυτό και στην ιδανική της μορφή ταυτίζονται με την αυτοθυσία. Οι ηρωϊκές πράξεις αποτελούν μία κατ’εξοχήν ατομική πρωτοβουλία και –δυστυχώς- πλην σπανίων περιπτώσεων δεν γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στους Ήρωες των στρατιωτικών περιπετειών με ατυχή  έκβαση όπως π.χ. το 1897 ή το 1922 ή στους Ήρωες της ειρηνευτικής περιόδου.

Οι ήρωες, όμως, δεν γεννιούνται… Διαμορφώνουν συνείδηση και χαλυβδώνουν την θέλησή τους μέσα από ένα σύστημα αξιών κι έναν κώδικα που είναι προσβάσιμος μόνον για μυημένους, και για εκείνους που μία ζωή ολόκληρη αγωνίζονται για να «φύγουν από την σκιά των προγόνων τους»!

Οι Εθνοφύλακες απαιτούν μία ξεχωριστή περίπτωση για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και ο αποδημήσας Εθνοφύλακας του ΤΕΘ Σαπών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αν και δεν θα καταχωρηθεί η περίπτωσή του σε καμία επίσημη ιστορία , σε κανένα εγχειρίδιο, και δε θα ασχοληθεί κανένα δελτίο ειδήσεων μαζί του…

Ίσως γιατί ο Χρήστος Μαρκίνης και όσοι ταυτίζονται με αυτόν  πράττουν ηρωϊκές υπερβάσεις χωρίς να επιζητούν την αναγνώριση αυτών των πράξεών τους!

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.