Ευρ. Στυλιανίδης: Να απαντήσουν όλα τα κόμματα στη «νεο-οθωμανική αλαζονεία» του Ερντογάν

Την ανάγκη να συνεννοηθούν όλα τα κόμματα στο θέμα της Θράκης και να απαντήσει η Ελλάδα με πρακτικούς τρόπους στην «επιπόλαια νεο-οθωμανική αλαζονεία» του Ταγίπ Ερντογάν, επισήμανε ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη του βιβλίου του με τίτλο «Θράκη: Το επόμενο βήμα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και την οποία παρακολούθησαν Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, νυν και πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι των θρακικών σωματείων, εκπρόσωποι όλων σχεδόν των κομμάτων και πλήθος νεολαίων που υπέβαλαν και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για το θέμα.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι  μόνο ενωμένοι όλοι μαζί, ηγεσία και λαός, στη βάση μιας ξεκάθαρης Εθνικής Στρατηγικής μπορεί να δοθεί πειστική και αποτελεσματική απάντηση στις υπερφίαλες προκλήσεις ενός αλαζονικού νεοθωμανισμού, που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης προστατεύοντας παράλληλα την ανοιχτή κοινωνία που χτίσαμε στην περιοχή.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην περιοδεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης και σημείωσε ότι ορθώς έκανε αυτή την επίσκεψη, αλλά παρατήρησε πως δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει στα βασικά αιτήματα.

«Ο κ. Τσίπρας ορθώς, κατά τη γνώμη μου, έκανε περιοδεία στη Θράκη και ορθώς από εκεί επέλεξε να απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Το λάθος αυτής της περιοδείας ήταν ότι δεν ήρθε προετοιμασμένος να απαντήσει στα βασικά αιτήματα» είπε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Εγώ περίμενα από τον Έλληνα πρωθυπουργό όχι απλά να μοιράσει δορυφορικά πιάτα στους μουσουλμάνους. Αυτό, θυμίζω, ότι η Τουρκία το έκανε πριν από 15 χρόνια. Περίμενα να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, να πληρώσει στις βιομηχανίες τα 260 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία οφείλει από το 2010, να αποκαταστήσει τη σχέση των παλιννοστούντων Ποντίων με τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, να κάνει κάτι συγκεκριμένο το οποίο θα δημιουργήσει μια δυναμική ανάπτυξης και θα αποκαταστήσει τη δημογραφική ισορροπία της περιοχής. Διότι αυτή τη στιγμή η Θράκη πλήττεται, κυρίως στους νέους πληθυσμούς, από την ανεργία και την ανέχεια. Φεύγουν νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό, πολλαπλασιάζονται οι μουσουλμάνοι οι οποίοι έχουν μια “υπόγεια” θα έλεγα στήριξη από τη γείτονα -όχι όλοι- αυτοί οι οποίοι ανήκουν στο δίκτυο χειραγώγησης, αν θέλετε, των τουρκικών μηχανισμών, αλλά αυτό δημιουργεί μια ανισορροπία που ανοίγει ορέξεις στον κ. Ερντογάν να βγάζει όλη αυτή την επιπόλαια νεο-οθωμανική αλαζονεία.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.