Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά 2015: πτώση της χρήσης ηρωίνης, αύξηση της κάνναβης

Η αγορά των ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη είναι μεγάλη και υποστηρίζεται τόσο από την εγχώρια παραγωγή, όσο και από την εξωτερική διακίνηση, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, για το 2015. Η έκθεση παρουσιάζεται στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών την Τετάρτη, από τον διευθυντή του ΕΚΠΝΤ Wolfgang Götz. Σ

Κάθε εβδομάδα ανιχνεύονται δύο νέα ναρκωτικά. Το 2014, ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά 101 ψυχοδραστικές ουσίες , ενώ σήμερα παρακολουθούνται 450. Ωστόσο, τα πιο γνωστά ναρκωτικά, εξακολουθούν να είναι αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο.

Η χρήση κάνναβης, εξακολουθεί να είναι η πιο διαδεδομένη στην Ευρώπη. Το 23,3% των ανθρώπων στην ΕΕ,  μεταξύ 16 και 64 ετών, έχουν κάνει χρήση έστω και μία φορά στη ζωή τους και σχεδόν το 1%, κάνει καθημερινή χρήση. Το 2013, αναφέρθηκαν 671.000 κατασχέσεις κάνναβης, με περισσότερες από 30.00 να είναι κατασχέσεις φυτών κάνναβης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, σχετίζεται με τη χρήση ή την καλλιέργεια κάνναβης. Επίσης, τα προϊόντα της κάνναβης είναι υψηλής δραστικότητας και υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα.

Αντίθετα, η χρήση ηρωίνης και άλλων οπιοειδών, παραμένει σχετικά χαμηλή και φαίνεται να παρουσιάζει πτώση. Σήμερα, οι χρήστες ηρωίνης στην Ευρώπη, υπολογίζονται περίπου σε 1,3 εκατομμύρια και έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας αλλά και κόστος θεραπείας. Το 2013, αναζήτησαν θεραπεία 175.000 χρήστες ηρωίνης στην ΕΕ, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων που δέχτηκαν θεραπεία ήταν τα 34 χρόνια. Οι νέοι χρήστες ηρωίνης υποδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2007 από 59.000 χρήστες, σε 23.000 το 2013.

Η κοκαΐνη είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη ναρκωτική ουσία, και η χρήση της γίνεται κυρίως τα σαββατοκύριακα και κατά τη διάρκεια διακοπών. Το 4,6% του πληθυσμού της ΕΕ, έχει κάνει χρήση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ το 2013, έγιναν συνολικά 78.000 κατασχέσεις, (συνολικά 63 τόνων).

Σήμερα, το έκσταση είναι πιο “καθαρό” ναρκωτικό, καθώς περιέχει περισσότερο MDMA (3,4% μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη). Το 3,6% των ενηλίκων στην ΕΕ, έχουν κάνει χρήση μια φορά στη ζωή τους.

Ενώ τέλος, το 3,5% των ανθρώπων στην ΕΕ, έχουν κάνει χρήση αμφεταμινών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. ΟΙ αμφεταμίνες κατασκευάζονται στην Ευρώπη για εγχώρια κυρίων χρήση, παρόλο που μερικές ποσότητες ποσότητες εξάγονται.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) ιδρύθηκε το 1993. Το Κέντρο εγκαινιάστηκε το 1995 στη Λισαβόνα και αποτελεί έναν από τους αποκεντρωμένους οργανισμούς της ΕΕ. Ο ρόλος του EMCDDA είναι να παρέχει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της μια αντικειμενική συνολική εικόνα του προβλήματος των ναρκωτικών.

NPS poster

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.