Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει σε συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο Επίτροπος ενέργειας της ΕΕ είναι αισιόδοξος σε μια συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τον τερματισμό των διαφορών τους για τις παραδόσεις φυσικού αερίου μετά από τρεις συνομιλίες στο Βερολίνο.

Ο Guenther Oettinger σκιαγράφησε ένα σχέδιο που δείχνει τη Ρωσία να τροφοδοτεί την Ουκρανία στη διάρκεια του χειμώνα και την άνοιξη.

Η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώσει τη Ρωσία 2 δις δολάρια (£ 1,2 δις) των χρεών του φυσικού αερίου της από το τέλος του Οκτωβρίου και άλλο 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Η Ρωσία σταμάτησε τις προμήθειες, τον Ιούνιο λόγω των οφειλόμενων χρεών της Ουκρανίας.

Οι σχέσεις είχαν κλονιστεί μετά την ανατροπή του φιλο-ρωσικού Πρόεδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο και για την μετέπειτα υποστήριξη της Ρωσίας στους των αυτονομιστές στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

 «Θέμα στη τιμή»

Οι συνομιλίες της Παρασκευής ήρθαν μετά από τις μειώσεις της Ουγγαρίας στις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται να αποθηκεύουν τα αποθεματικά τους.

Η Ουγγαρία είχε επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει να αποκοπεί από τη Ρωσία πριν έρθει ο χειμώνας.

pipelinesgraphic

Ο Oettinger είπε ότι η ποσότητα του αερίου που παραδίδεται από την Gazprom στην Ουκρανική Naftogaz ήταν «αδιαμφισβήτητη», αλλά η τιμή ήταν ακόμα υπό συζήτηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, σε αντάλλαγμα για την αποπληρωμή του χρέους, η Gazprom θα προμηθεύσει τουλάχιστον 5δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ουκρανία σε 385 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, που πρέπει να καταβληθούν εκ των προτέρων.

“Τώρα η τιμή συζητείται στο δικαστήριο και κανένα κόμμα δεν έχει συμφέρον να βλάψει τη νομική θέση του μπροστά από το δικαστήριο”, δήλωσε ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ.

Οι δύο πλευρές στις συνομιλίες την Παρασκευή χρειάζεται ακόμη να διαβουλευτούν με τις κυβερνήσεις τους, πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι αναμένεται το θέμα να διευκρινιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά την οποία ο ίδιος, οι υπουργοί και οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας, και πάλι στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η Ρωσία διέκοψε όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία όταν το Κίεβο απέτυχε να διευθετήσει το χρέος της με την Gazprom. Η Gazprom είχε ζητήσει $ 1.95 δις δολάρια από μια συνολική απαίτηση των $ 4,5 δις.

Η ρωσική εταιρεία δήλωσε ότι η Ουκρανία έπρεπε να πληρώσει εκ των προτέρων για τις μελλοντικές παραδόσεις .

Αλεξέι Μίλερ (C) και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ (L), αφήνοντας τις συνομιλίες στο Βερολίνο
Αλεξέι Μίλερ (C) και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ (L), αφήνοντας τις συνομιλίες στο Βερολίνο

Το Ουγγρικό «κόψιμο»

Η Ρωσία λέει ότι τα κράτη της ΕΕ απαγορεύεται να επαναξαγάγουν φυσικό αέριο στην Ουκρανία, αλλά οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι τέτοιες συναλλαγές “αντίστροφης ροής” είναι νόμιμες.

Όταν η Ουκρανία σταμάτησε τη λήψη άμεσων προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον Ιούνιο, οι ρωσικές εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ευρώπη δεν επηρεάστηκαν, όπως γράφει ο ανταποκριτής του BBC World Service,Theo Leggett.

Ως αποτέλεσμα, το Κιέβο ήταν σε θέση να αποκτήσει κάποιες προμήθειες έμμεσα από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, μέσω αγωγών οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούνται για την αποστολή φυσικού αερίου προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, δήλωσε την Παρασκευή: “Η Ουγγαρία δεν μπορεί να μπει σε μια κατάσταση στην οποία, λόγω της ρωσο-ουκρανικής διένεξης, δεν θα μπορεί να έχει την  απαιτούμενη πρόσβαση στην παροχή της ενέργειας,”

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Gazprom συμφώνησε να προμηθεύσει τη χώρα του με επιπλέον αέριο για να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του πριν από το χειμώνα.

Ο Orban έχει επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και έχει διατηρήσει μια στενότερη σχέση με τη Μόσχα σε σχέση με τους δυτικοευρωπαϊκές γείτονές του.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.