Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στις 9 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα του South Stream

Εντονες αναταράξεις στις χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης προκαλεί η ματαίωση -σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις Πούτιν από την Αγκυρα- του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου South Stream. Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Κροατία και η Σλοβενία, καθώς και η Σερβία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα του αγωγού South Stream στις 9 Δεκεμβρίου, παρόλο που η Ρωσία δηλώνει ότι το σχέδιο έχει εγκαταλειφθεί, δήλωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Reuters.

Την Δευτέρα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η κατασκευή του αγωγού που θα μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας προς το τέλος της δεκαετίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Ο ρωσικός κολοσσός επικαλέστηκε τις αντιρρήσεις που προβάλει η ΕΕ.

«Η Επιτροπή έχει οργανώσει αρκετές συναντήσεις με στόχο να βρεθεί λύση για το έργο αυτό, η οποία θα είναι απολύτως συμβατή με τη νομοθεσία της ΕΕ», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς σε ανακοίνωση.

Η επόμενη συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 9 Δεκεμβρίου και θα γίνει, είπε.

«Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει το South Stream και ο τρόπος με τον οποίο αυτό αποφασίσθηκε επιβεβαιώνουν πόσο σημαντική είναι για την Ευρώπη η διαφοροποίηση των πηγών των προμηθειών της», δήλωσε η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδια για τον Προϋπολογισμό, την επομένη της ανακοίνωσης από το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το σχέδιο εγκαταλείπεται.

«Αυτή η νέα εξέλιξη θα πρέπει να συζητηθεί. Η συνεχής εξέλιξη του ενεργειακού τοπίου είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει η ΕΕ μια Ένωση της Ενέργειας, μία από τις προτεραιότητες της οποίας θα είναι η ασφάλεια των προμηθειών», ανέφερε από την πλευρά του – μέσω ανακοίνωσης – ο αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την Ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς.

Στο μεταξύ, οι μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του South Stream σημείωσαν την Τρίτη (2/12) μεγάλη πτώση.

Οι μετοχές της γερμανικής χαλυβουργίας Salgitter κατέγραψαν πτώση άνω του 7% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς είχε εξασφαλίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στην κατασκευή του αγωγού.

Πτώση κατά περισσότερο από 8% σημείωσαν επίσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου οι μετοχές της ιταλικής εταιρείας Saipem, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η ENI.

Η Saipem SpA, η οποία έχει συμβόλαιο 2 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση της πρώτης υποθαλάσσιας γραμμής για τον South Stream, ανακοίνωσε ότι δεν έχει γνώση των σχεδίων της Ρωσίας να τερματίσει το project και συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της. Ένα πλοίο της Saipem που έχει αναλάβει να απλώσει τους αγωγούς αερίου, έφυγε χθες από την Βουλγαρία για να φθάσει στις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η Βουλγαρία, την οποία κατηγόρησε ο πρόεδρος Πούτιν για να εξηγήσει την εγκατάλειψη του προγράμματος του South Stream, απέρριψε πάντως οποιαδήποτε ευθύνη για το θέμα, ενώ ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ επέρριψε με τη σειρά του την ευθύνη εξίσου σε Βρυξέλλες και Μόσχα.

«Είναι σαφές σε όλους ότι ο South Stream δεν είναι ένα ειδικά ρωσοβουλγαρικό σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ (…). Οι αποφάσεις βρίσκονται πλήρως στα χέρια της Ρωσίας και της ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους.

«Πιστεύω πως ουδείς στην ΕΕ δεν θα πει ‘όχι’ στο σχέδιο South Stream αν η Ρωσία ευθυγραμμισθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«O South Stream είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ΕΕ παρά μόνο αν γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε ακόμα ο Πλεβνέλιεφ, συμπληρώνοντας: «στο στάδιο όμως αυτό, η Ρωσία δεν έχει δείξει ότι θέλει να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Μπόζινταρ Λουκάρσκι, δήλωσε πάντως σήμερα πως «το σχέδιο δεν έχει τελειώσει όσο δεν έχουμε την επίσημη απόφαση της Ρωσίας», καθώς η απόφαση του προέδρου Πούτιν δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στη Σόφια.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου Μάρτιν Ντιμιτρόφ δήλωσε, τέλος από την πλευρά του, πως ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί μια μπλόφα. «Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής εκ μέρους του Πούτιν και της Ρωσίας για να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ και τη Βουλγαρία. Ουδόλως έχουν εγκαταλείψει το South Stream», υποστήριξε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Aleksandar Vučić, δήλωσε πως δεν είναι καθόλου ευτυχισμένος από τη δήλωση του Ρώσου προέδρου, κυρίου Vladimir Putin, ο οποίος έβαλε τελεία στο πρόγραμμα κατασκευής του αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα», όμως, ο κ. Βούτσιτς διεμήνυσε προς τους πολίτες της Σερβίας ότι αυτοί δεν πρέπει να ανησυχούν. Επιπλέον, ο κ. Vučić, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε πως ο ίδιος είναι ακόμα λιγότερο ευτυχισμένος από τη δήλωση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής εταιρίας παραγωγής γκαζιού «Gasprom», κυρίου Aleksej Miler, ότι το πρόγραμμα κατασκευής του αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα» έκλεισε και ότι η ίδια εταιρία έχει σκοπό να κατασκευάσει νέο αεριαγωγό, με κατεύθυνση προς την Τουρκία. «Η Σερβία δεν συνέβαλε καθόλου και με τίποτα για να ληφθεί αυτή η απόφαση, και είναι σίγουρο πως εμείς δεν φταίμε για τίποτα»,- διεμήνυσε ο κ. Vučić. O ίδιος υπέδειξε ότι εδώ πρόκειται για καλό πρόγραμμα, από το οποίο η Σερβία δεν ήταν πρόθυμη να παραιτηθεί ούτε μπροστά στις μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργός Εξωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι η Ρωσία και η ΕΕ θα έπρεπε να επανεξετάσουν τις απόψεις τους σχετικά με την κατασκευή του αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα» (South stream), επειδή εδώ πρόκειται για πρόγραμμα που θα γίνει οφέλημο και για τις δύο πλευρές. «Είμαστε της γνώμης ότι η Ευρώπη χρειάζεται τον αεριαγωγό ‘Νότιο ρεύμα’, και ότι, επίσης, αυτός ο αεριαγωγός είναι απαραίτητος και οφέλημος και για τη Σερβία»,- ανέφερε ο κ. Dačić μετά το τέρμα της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος πρόσθεσε λέγοντας ότι η Σερβία δεν συνέβαλε με κανένα τρόπο για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος και ότι η χώρα μας δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα μεγάλα κέντρα ισχύος, όμως, εξέφρασε ελπίδα ότι κατά τις μερικές επόμενες μέρες θα γίνει δυνατόν να βρεθεί συμβιβασμός για το θέμα αυτό. Επίσης, ο κ. Dačić υπέδειξε ότι η Σερβία δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση, εκτός από την τροφοδοσία με ρωσικό γκάζι, και συμπλήρωσε ότι εξαιτίας της απόφασης να σταματήσουν τα εργα κατασκευής του ρωσικού αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα» ζημίες θα πάθουν, και το ίδιο πρόβλημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και χώρες-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στο Νότο της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται τη ρωσική απόφαση για ματαίωση του South Stream, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της – πιθανόν, αυξάνοντας τις εισαγωγές της από το Αζερμπαϊτζάν.

 

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.