“Εξωφρενική” αντιμετώπιση στο μνημόνιο των θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας – Λιβύης λέει Αμερικανός Γερουσιαστής

“Εξωφρενικό” χαρακτηρίστηκε το μνημόνιο που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης το οποίο και βασίζεται σε μια “λανθασμένη ανάγνωση του διεθνούς δικαίου”, από Αμερικανό Γερουσιαστή, την Τετάρτη στη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Λιβύης.

Ο Bob Melendez, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Christopher Robinson, ρώτησε εάν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν ότι οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση της Λιβύης “θα αποφύγει τις βάσεις αυτής της συμφωνίας” και θα συνεργαστεί με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου “Να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και την ειρηνική εξερεύνηση ενέργειας”.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει “όλα τα κόμματα” να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή, απάντησε ο Ρόμπινσον, τονίζοντας πως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν προκαλούν εντάσεις στην περιοχή.

“Δεν θέλουμε να κλιμακώνονται οι εντάσεις, δεν θέλουμε καμία χώρα να αναλάβει δράσεις που θα προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις, έτσι ώστε να εμπλακούμε διπλωματικά με όλους όσους εμπλέκονται για να αποσυρθεί αυτή η κατάσταση”, υπογράμμισε ο Ρόμπτινσον.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε πάλι ο Menendez για να διευκρινίσει ότι αν η Ελλάδα ή η Κύπρος “έκαναν κάτι” για να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: “Κανένας Γερουσιαστής”.

Η Ελλάδα αποκήρυξε το μνημόνιο συμφωνίας ως “παράνομο” και “παράλογο”, καθώς αγνοεί την Κρήτη, καθώς και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν επίσης περιγραφεί ως ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.