Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η συμφωνία με την Gazprom θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στην αγορά φυσικού αερίου

Η Gazprom Export , θυγατρική κατά 100% της PJSC Gazprom, και η Ελληνική Μυτιληναίος Α.Ε. , συνήψαν μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου.

Η σύμβαση υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Gazprom, τη Γενική Διευθύντρια της Gazprom Export LLC Elena Burmistrova και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης, Γενικός Διευθυντής της Μυτιληναίος Α.Ε. Ευάγγελος Μυτιληναίος και προβλέπει στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα από το 2020 έως το 2030.

«Η συνεργασία μεταξύ της Gazprom Export και της Μυτιληναίου αποδεικνύει τη ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά και θα ενισχύσει περαιτέρω την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε η Έλενα Μπουρμίστοβα. «Αυτό το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Μυτιληναίου στην αγορά φυσικού αερίου της περιοχής και θα συμβάλει σημαντικά στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των περιουσιακών στοιχείων μας στη βιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ως εκ τούτου, τα νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου φαίνεται να σηματοδοτούν την πρώτη μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ Gazprom και Mytilineos, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο εταιρείες εξασφάλισαν σημαντικά πλεονεκτήματα στη διαρκώς αυξανόμενη και στρατηγικής σημασίας αλλά και έντονα ανταγωνιστική ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου της ενέργειας, η αγορά στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να διαφοροποιηθεί και αυτό καθώς επίκειται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και παράλληλα αναμένονται η έναρξη της λειτουργίας του TAP από τις αρχές του 2021 και τέλος, η λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης από το 2023.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.