Φαρχουτίν Ραντόντσιτς: Ο αρχηγός του κράτους ήταν στο πλευρό του πρέσβη του Πακιστάν, χωρίς να ακούσει τα επιχειρήματα του Υπουργείου Ασφαλείας

Την παραίτησή του επιβεβαίωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ο Υπουργός Ασφάλειας Φαρχουντίν Ραντόντσιτς.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο ο υπουργός δήλωσε πως θα παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Ασφάλειας στο Υπουργικό Συμβούλιο της Β-Ε, υπογραμμίζοντας πως ήταν θέμα αρχής και ότι «δεν υπάρχουν εντάσεις, άγχος και αντιπαραθέσεις».

«Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης που μου επέτρεψε να είμαι τόσο εγώ όσο και το SBB σε αυτήν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στο Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε. Ζήτησα να λύσω τη μεταναστευτική κρίση με νόμιμες απελάσεις και ανέφερα ότι έχουμε πρόβλημα με το Πακιστάν και την Πρεσβεία του στο Σεράγεβο, η οποία αρνείται να μας βοηθήσει να νομιμοποιήσουμε περισσότερους από ενάμισι χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που αποτελούν τεράστια ρίσκο ασφαλείας. Όταν ο Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ακόμη και ο Υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκαν με τον πρέσβη του Πακιστάν στο Σεράγεβο και κράτησαν αποστάσεις από εμένα ως Υπουργό Ασφαλείας και το σχέδιό μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραντόντσιτς.

«Σε οποιαδήποτε φυσιολογική χώρα, κάθε υπουργός ασφαλείας θα είχε παραιτηθεί, αν ο πρόεδρος, δηλαδή ο αρχηγός του κράτους, στεκόταν στο πλευρό ενός πρέσβη, χωρίς καν να ακούσει τα επιχειρήματα του Υπουργείου Ασφαλείας της Β-Ε» τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε εκεί και τότε. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αποσαφηνίσει γιατί δεν υπέβαλλε την παραίτησή του τότε και το έπραξε τώρα. Όπως εξήγησε, περίμενε δύο πράγματα – τη πανδημία να λήξει και το Υπουργείο Ασφάλειας της Β-Ε να αποκτήσει τον υφυπουργό του, προκειμένου να αποφευχθεί η ασυνέχεια. «Ένας άλλος λόγος για την παραίτησή μου είναι μια στρατηγική διαφωνία σχετικά με την υπόθεση των «αναπνευστικών». Θυσιάστηκα πολιτικά, είχα μια πολιτική δίκη. Πιστεύω ότι όλοι είναι αθώοι έως ότου αποδειχθούν ένοχοι στο δικαστήριο. Πιστεύω, ωστόσο, ότι μια βίαιη κλοπή 10,5 εκατομμυρίων ΚΜ πρέπει να επιλυθεί στο δικαστήριο. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο κ. Νοβάλικ είναι ένοχος, αλλά κατ ‘αρχήν, ως Υπουργός Ασφάλειας, δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον που απειλεί ολόκληρο το δικαστικό σώμα της Β-Ε», τόνισε.

Τέλος, όπως είπε, «οι σχέσεις στον κυβερνώντα συνασπισμό δεν είναι τέτοιες που εκτιμώ ότι θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων και ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε θα είναι σε θέση να δώσει τα αποτελέσματα που οι πολίτες περιμένουν. Οι πολίτες αναμένουν αποτελέσματα και το Συμβούλιο Υπουργών είναι όμηρος των σχέσεων SDA-HDZ-SNSD.»

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.