Το φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings

Το φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings η πετρελαιοπαραγωγός Βενεζουέλα. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου η οποία οδεύει προς τα 50 δολάρια το βαρέλι επηρεάζει την οικονομική κατάσταση της χώρας αφού το 96% των εσόδων της Βενεζουέλας σε συνάλλαγμα προέρχονται από το πετρέλαιο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σήμερα κατά δύο μονάδες το αξιόχρεο της Βενεζουέλας, από το B στο CCC. Με αυτή την ανακοίνωση ο Fitch Ratings κατέταξε την λατινοαμερικανική χώρα στην κατηγορία των χωρών για τις οποίες ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι «μια πραγματική πιθανότητα».

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του οίκου οι δυνατότητες της Βενεζουέλας να απορροφήσει το σοκ της πτώσης των τιμών του πετρελαίου είναι περιορισμένες δεδομένου ότι τα εθνικά αποθεματικά της είναι «σχετικά χαμηλά» και διαθέτει επίσης περιορισμένες «πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης».

Επιπλέον όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φτάσει στο 55% ενώ η ύφεση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4%.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.