Φον ντερ Λάιεν: Το ζήτημα της διεύρυνσης αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Το ζήτημα της διεύρυνσης αποτελεί «γεωπολιτική αναγκαιότητα» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τις κοινές δηλώσεις της με την Πρωθυπουργό της Λετονίας, Εβίκα Σιλίνα.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «το ζήτημα της διεύρυνσης δεν αποτελεί μόνο κάλεσμα της ιστορίας, αλλά είναι και γεωπολιτική αναγκαιότητα. Πρέπει να θέσουμε ένα όραμα για μία επιτυχημένη διεύρυνση. Γι’αυτό η Επιτροπή ξεκίνησε να εργάζεται για μία σειρά από πολιτικές αξιολόγησης προ-διεύρυνσης. Έχουν να κάνουν με το ερώτημα σχετικά με το πώς οι θεσμοί , ο προϋπολογισμός μας , οι εγγυήσεις ασφαλείας μας θα λειτουργούσαν». Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι «η Eυρώπη συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Λετονία, διότι είδαμε την κυνική και απάνθρωπη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Λευκορωσία».

Προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιστρατευτεί προσωπικό του FRONTEX και έχουν κινητοποιηθεί 63 εκ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιτήρηση των συνόρων . «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα σύνορα. Οι υβριδικές επιθέσεις εναντίον των κρατών μελών μας» είναι από τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται ταχεία πολιτική συμφωνία για δύο προτάσεις κλειδιά: το ένα είναι το σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο και το άλλο έχει να κάνει με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

ViaDiplomacy Newsroom