Το γαλλικό υποβρύχιο Shortfin Barracuda Block 1A επέλεξε η Αυστραλία (Video)

Με μια απόφαση έκπληξη ολοκληρώθηκε η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία του Ναυτικού της Αυστραλίας για την απόκτηση 12 νέων υποβρυχίων.

Πιο συγκεκριμένα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας δημοσιεύτηκε η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να επιλέξει το γαλλικό υποβρύχιο τύπου Shortfin Barracuda Block 1A της εταιρείας DCNS ο οποίος βασίζεται σχεδιαστικά στα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια Barracuda του Γαλλικού Ναυτικού.

Το υποβρύχιο που προτάθηκε στην Αυστραλία έχει συμβατική πρόωση και θα αξιοποιήσει στο έπακρο την τεχνολογία που αναπτύχθηκε για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Barracuda κλάσης Suffren.

SHORT FIN BARRACUDA

Το υποβρύχιο Shortfin Barracuda Block 1A έχει μήκος 97 μέτρα, εκτόπισμα σε ανάδυση 4.500 τόνους, ενώ για την προώθηση του χρησιμοποιεί υδροπροωθητές αντί για προπέλα. Το Shortfin Barracuda Block 1A  θα εξοπλιστεί με το ισχυρότερο σύστημα sonar που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε υποβρύχιο της εταιρείας Thales.

Στο πρόγραμμα SEA1000 Future Submarine Project συνολικού κόστους 34,26 δις ευρώ, συμμετείχαν εκτός από την γαλλική εταιρεία η γερμανική ThyssenKrupp Maritime Systems, η οποία πρότεινε το υποβρύχιο Type 216, καθώς και η Ιαπωνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Mitsubishi Heavy Engineering με μια βελτιωμένη έκδοση του υποβρυχίου κλάσης Soryu.

Η Γαλλική νίκη έχει τεράστια σημασία για την διεθνή αγορά, αφού το ναυπηγικό πρόγραμμα της Αυστραλίας είναι ίσως το μεγαλύτερο σε εξέλιξη με την Ινδία να ακολουθεί με το πρόγραμμα P75I το οποίο περιλαμβάνει την ναυπήγηση 6 υποβρυχίων.

Το Ινδικό πρόγραμμα αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την DCNS η οποία ήδη ναυπηγεί στην Ινδία έξι υποβρύχια κλάσης Scorpene.

https://www.youtube.com/watch?v=XHZUJe3N99c

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.