Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών: Στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Γαλλία κατηγόρησε την Τουρκία ότι εμπλέκεται «στρατιωτικά» στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, επαναλαμβάνοντας ότι ανησυχεί για τη «διεθνοποίηση» αυτής της σύγκρουσης.

«Το νεότερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας η οποία υπάρχει κίνδυνος να υποκινήσει τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.

Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την ανάπτυξη «Σύρων μαχητών, μελών τζιχαντιστικών ομάδων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, έφτασαν στην περιοχή μέσω Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν αντέδρασε δημοσίως σε αυτήν την κατηγορία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τον «σημαντικό αριθμό» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί «για μηδαμινά εδαφικά κέρδη εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, αφού το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τη σύγκρουση». Ζήτησε για άλλη μια φορά να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να επιστρέψουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους, υπό την αιγίδα της μεσολαβητικής Ομάδας του Μινσκ, στην οποία συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Συνομιλίες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ, αύριο στη Γενεύη και την Δευτέρα στη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες αύριο Πέμπτη στη Γενεύη και την Δευτέρα στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι εμπόλεμες πλευρές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου ο Λε Ντριάν είπε ότι η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας του Μινσκ, θέλουν μέσω των συνομιλιών αυτών να ξεκινήσει ένας διάλογος χωρίς προϋποθέσεις για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Το Μπακού ανακοίνωσε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ στις 8 Οκτωβρίου θα συναντηθεί στην Γενεύη με τους συμπροεδρεύοντες της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ. «Σκοπός της επίσκεψης, να συναντηθεί με τους συμπροεδρεύοντες της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ και να μεταφέρει στην αντίπαλη πλευρά την θέση του Αζερμπαϊτζάν για την διευθέτηση της διένεξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ViaDiplomacy Newsroom