Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Οι ηγέτες της G20 πρέπει να καταδικάσουν την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της G20 πρέπει να καταδικάσουν την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εκτιμά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters, ενώ προσθέτει ότι η Ευρώπη εργάζεται για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Η Ινδία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, δεν επιθυμεί το μπλοκ να συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και ασκεί πιέσεις ώστε να μην χρησιμοποιηθεί η λέξη «πόλεμος» στο ανακοινωθέν της συνόδου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της G20.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20, που διεξάγεται κοντά στη Μπενγκαλούρου της Ινδίας, ο Λεμέρ επεσήμανε ότι «οι κυρώσεις θα είναι ολοένα και πιο αποτελεσματικές, ολοένα και πιο αποδοτικές».

«Εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο κύμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Η Ινδία έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αποφεύγοντας να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή και ζητώντας να βρεθεί διπλωματική λύση. Παράλληλα έχει αυξήσει σημαντικά τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι το γεγονός ότι η Ινδία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε πιο χαμηλή τιμή έχει μειώσει τα έσοδα της Μόσχας. Επίσης πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περισσότεροι πόροι για την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την τελική ανακοίνωση της συνόδου της G20 ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι «στόχος είναι να κρατήσουμε τη φρασεολογία του 2022 στο Μπαλί. Πιστεύω ότι αποτελεί μια απολύτως ξεκάθαρη δήλωση σχετικά με αυτή την απαράδεκτη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας».

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο Μπαλί κατήγγειλε «με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας και ζητεί την πλήρη και άνευ όρων απόσυρση από το έδαφος της Ουκρανίας».

«Συνένοχοι»

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατηγόρησε τους Ρώσους αξιωματούχους που είναι παρόντες στη σύνοδο της G20 ότι είναι «συνένοχοι» στις ωμότητες που διαπράττει η χώρα τους στην Ουκρανία, αλλά και στις ζημιές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία.

Στις δηλώσεις της κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, ανήμερα της πρώτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γέλεν κάλεσε τους ομολόγους της της G20 «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν την Ουκρανία και να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύει πόλεμο».

Η Γέλεν κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η «εργαλειοποίηση» των τροφίμων και της ενέργειας δεν πλήττει μόνο την Ουκρανία, αλλά και την παγκόσμια οικονομία και κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Καλώ τους Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται εδώ στη G20 να κατανοήσουν πως το γεγονός ότι συνεχίζουν να εργάζονται για το Κρεμλίνο τους καθιστά συνένοχους στις ωμότητες του Πούτιν», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός. «Φέρουν ευθύνη για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης που χάθηκαν στην Ουκρανία και για τη βλάβη που προκλήθηκε παγκοσμίως».

Η Γέλεν τόνισε εξάλλου ότι ο τερματισμός του πολέμου αποτελεί «ηθική υποχρέωση» για την παγκόσμια οικονομία και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θα βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom