Γενς Στόλτενμπεργκ: Το «Άρθρο 5» της Συμμαχίας ισχύει για τα μέλη αλλά όχι για την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ εγγυάται τη συλλογική ασφάλεια των μελών του αλλά όχι εταίρων όπως η Ουκρανία, στους οποίους η συμμαχία παρέχει υποστήριξη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, για μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα Λετονίας, Πολωνίας και Ρουμανίας, και ενός στενού και πολύτιμου εταίρου [όπως η] Ουκρανία, για τον οποίο παρέχουμε υποστήριξη, εκπαιδευτική ικανότητα, εξοπλισμό, αλλά για τους συμμάχους, έχουμε ασφάλεια εγγυήσεις βάσει του Άρθρου Πέντε», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να παράσχει το ΝΑΤΟ στο Κίεβο σε περίπτωση υποτιθέμενης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας.

Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να απαντήσει η Συμμαχία σε μια πρόκληση της Μόσχας στην Ουκρανία. «Θα είναι υψηλό το τίμημα για τη Ρωσία αν για άλλη μια φορά χρησιμοποιήσει βία απέναντι σε ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, την Ουκρανία. Έχουμε επιδείξει την ικανότητά μας να επιβάλουμε τιμήματα, με οικονομικές και πολιτικές ενέργειες»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι, εάν το ΝΑΤΟ προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η Μόσχα είναι έτοιμη να απαντήσει.

«Εάν εμφανιστούν κάποιου είδους συστήματα κρούσης στο έδαφος της Ουκρανίας, ο χρόνος πτήσης προς τη Μόσχα θα είναι 7 με 10 λεπτά, και πέντε λεπτά σε περίπτωση ανάπτυξης υπερηχητικού όπλου. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι παρόμοιο σε σχέση με αυτούς που μας απειλούν με αυτόν τον τρόπο. Και μπορούμε να το κάνουμε τώρα», τόνισε.

(πηγή: tass, euronews)

ViaDiplomacy Newsroom