Γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ θα πραγματοποιήσει το 2017 η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ

Έτοιμη για την πραγματοποίηση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ το 2017 δηλώνει η Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ιταλικής εταιρείας Claudio Descalzi η ΕΝΙ πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση της στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου αφού κατά την εταιρεία η περιοχή εκτιμάται ότι διαθέτει σημαντικά αποθέματα μετά και την ανακάλυψη του τεραστίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr.

Η ιταλική εταιρεία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για να πραγματοποιήσει 3 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ όπως ανέφερε ο Claudio Descalzi πρόσφατα συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την δυνατότητα πραγματοποίησης ενός τρίτου γύρου γεωτρήσεων η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 22 Ιουλίου.

Εκτός από την εταιρεία ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ δικαιώματα για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων έχουν αποκτήσει από τις κυπριακές Αρχές η αμερικανική Noble Energy και η γαλλική Total.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.