Γεραπετρίτης: Οι υβριδικές, νέου τύπου απειλές της Τουρκίας θα στραφούν εναντίον της

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας διοχετεύει τη συσσωρευμένη πίεση που έχει «με ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι υψηλού συμβολισμού, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για προσβολές της ιστορίας και της ανθρωπότητας»: την αντίδραση είχε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κληθείς -από το ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989- να σχολιάσει τα χθεσινά γεγονότα στην Αγία Σοφία. Όμως, «αυτές οι νέου τύπου απειλές θα στραφούν εν τέλει εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν», προειδοποίησε. Ενώ αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών τη Δευτέρα διαβεβαίωσε τους γονείς ότι η ελληνική Πολιτεία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Σε ό,τι φορά τις πτήσεις από το εξωτερικό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε καθολικούς ελέγχους των επιβατών από επιβαρυμένες χώρες.

 Ξεκινώντας τη συνέντευξη από τα ελληνο-τουρκικά και τις προκλήσεις στην Αγία Σοφία, ο υπουργός Επικρατείας διατύπωσε τη θέση ότι, «είναι προφανές ότι πρόκειται για μία κίνηση που δείχνει την ανάγκη του Ερντογάν να διοχετεύσει την πίεση την οποία δέχεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με ενέργειες που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι υψηλού συμβολισμού, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για προσβολές της ιστορίας και της ανθρωπότητας.

 Ο Ερντογάν, συμπλήρωσε, «βρίσκεται μπροστά από μια μεγάλη δίνη. Έχει υποστεί μεγάλες διπλωματικές ήττες στα μέτωπα που έχει ανοίξει, υπέστη τη σοβαρότατη -και πρώτη, νομίζω, σε δεκαετίες- μεγάλη επιχειρησιακή ήττα στον Έβρο, που στοίχισε στο κύρος όσο και στη διεθνή του εικόνα».

Υβριδικές απειλές

Παραλλήλως, στη συνέντευξή του ανέδειξε τη νέα τουρκική τακτική: «Βλέπουμε σύγχρονες, υβριδικές απειλές, πρώτα τη χειραγώγηση των ανθρώπων στο μεταναστευτικό, δηλαδή τη χρήση τους ως όπλων εκβίασης της διεθνούς κοινότητας και ιδίως της Ελλάδας, και στη συνέχεια τα μνημεία. Αυτές οι νέου τύπου απειλές θα στραφούν εν τέλει εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν», εκτίμησε ο Γ. Γεραπετρίτης, γιατί «δημιουργούν μια πολύ μεγάλη συσπείρωση στο πλευρό της Ελλάδας. Για πρώτη φορά εμείς βρισκόμαστε στο τιμόνι του οδηγού της διπλωματίας απέναντι στην Τουρκία», τόνισε με έμφαση.

Επιπροσθέτως, «έχουν κατανοήσει ο Ερντογάν και η τουρκική διπλωματία ότι τέτοιου τύπου επιχειρήσεις όπως στον Έβρο δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα -και αυτό όχι μόνο γιατί υπάρχει πολύ σθεναρή αντίσταση εκ μέρους της Ελλάδος, αλλά κυρίως αυτό το οποίο επιχειρεί, ουσιαστικά ενεργοποιεί τα ‘αντισώματα’ ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Θα περίμενα πολύ περισσότερο να έχουμε μια διοχέτευση της διπλωματικής ενέργειας σε πιθανές έρευνες, οι οποίες θα γίνουν στη Λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου παρά ένα τέτοιο κύμα που θα έχουμε στα σύνορά μας, τα θαλάσσια και τα χερσαία», εκτίμησε εξάλλου, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως όμως, «σε κάθε περίπτωση είμαστε απολύτως έτοιμοι (…) θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί έτσι ώστε να διατηρήσουμε απολύτως την κυριαρχία και την ισχύ μας».

 Διαβεβαίωση προς τους γονείς

Για το άνοιγμα των δημοτικών από τη Δευτέρα, ο υπουργός είπε πως αντιλαμβάνεται την ανησυχία των γονέων, την χαρακτήρισε μάλιστα «έκδηλη», ωστόσο «θέλω να διαβεβαιώσω τους γονείς ότι η ελληνική Πολιτεία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προφύλαξης (…) δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα στο επίπεδο αυτό». Υπάρχει όμως και μια δεύτερη παράμετρος -«και το λέω πρωτίστως ως εκπαιδευτικός», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης- είναι πολύ μεγάλη αξία να βρίσκεται ένα παιδί, και ιδίως ένα παιδί του δημοτικού, στο φυσικό του περιβάλλον, στο σχολικό περιβάλλον». Η μακρά αποχή, εξήγησε, δημιουργεί δύο πολύ σοβαρές, δευτερογενείς συνέπειες, η ψυχολογική διατάραξη του παιδιού και οι κοινωνικές ανισότητες που δημιουργεί κάθε μέρα μακριά από το σχολείο.

Άλλωστε, «γιατί να μην ανοίξουν σήμερα τα σχολεία;» διερωτήθηκε για να συμπληρώσει, «όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που είναι». Εξάλλου, «τα παιδιά του δημοτικού θα μπορέσουν να εισπράξουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, επειδή ακριβώς είναι ουδέτερος ο χρόνος. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία -στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερο κύμα- να εκπαιδευθούν τα παιδιά πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η ατομική διαχείριση του φαινομένου».

 Για την οικονομία ανέφερε ότι «το πολύ δύσκολο πείραμα είναι να κρατήσουμε όρθια την αγορά και ιδίως την εργασία. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα δυνατά εργαλεία, έχουμε ενεργοποιήσει κάθε δυνατό μηχανισμό έτσι ώστε να παραμείνουν οι θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες και πλήρους απασχόλησης, και από εκεί και πέρα θα παρεμβαίνουμε όποτε χρειαστεί». Αναγνώρισε το «μούδιασμα» στην αγορά -«δεν έχει ανακάμψει απολύτως η κίνηση αλλά (υπάρχει) και μια σταδιακή αύξηση η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση».

ViaDiplomacy Newsroom