Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών: Σουηδία και Φινλανδία είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε την Κυριακή ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν στην ουσία μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά τους έλειπε η επίσημη κάρτα μέλους.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι απλώς οι εταίροι μας, όχι απλώς φίλοι μας, είναι εδώ και καιρό μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας. Ως εκ τούτου, έχετε την πλήρη υποστήριξή μας σε όλες τις αποφάσεις που παίρνετε τώρα με γνώμονα τη δική σας ασφάλεια», είπε η Annalena Baerbock (Αναλένα Μπέρμποκ) στους δημοσιογράφους. στο τέλος συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

 Η Αναλένα Μπέρμποκ σημείωσε ότι μια ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης θα έκανε «πολύ ισχυρότερο» το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο έχει «προετοιμάσει τα πάντα» για μια ταχεία ενσωμάτωση των δύο χωρών. «Θα πρέπει να θεμελιώσουμε την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών», είπε ακόμη, με το βλέμμα και στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν τα δύο εν δυνάμει νέα μέλη. 

«Το ΝΑΤΟ ήταν και θα παραμείνει αμυντική συμμαχία, αλλά οι πόρτες του είναι ανοιχτές για όποιον χρειάζεται προστασία. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, για κάποιες χώρες δεν ήταν πολύ σημαντικό να ενταχθούν. Αυτό άλλαξε, κυρίως για τους φίλους μας στην Σκανδιναβία. Ο κόσμος εκεί δεν ήθελε ένταξη, αλλά τώρα ωθούνται να ενταχθούν. Επειδή, όπως κι εμείς, θέλουν να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η Μπέρμποκ και πρόσθεσε: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τους παρέχουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές», δήλωσε η υπουργός, αναφερόμενη στο διάστημα επικύρωσης της ένταξης, κατά το οποίο η υποψήφια χώρα δεν καλύπτεται από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ενός κράτους – μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανακοίνωσαν την απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση έγινε σε κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών της χώρας, στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελσίνκι. «Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η φινλανδική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. 

Στη συνέχεια, η επίσημη αίτηση θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, στα κεντρικά της Συμμαχίας, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας. 

(πηγή: reuters)

ViaDiplomacy Newsroom