Για πιο λόγο ακριβώς αφήσαμε τα σύννεφα μετά την δήλωση Κοτζιά;

Όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφερόμασταν στην ήττα της Τουρκίας και την απομόνωση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ασκήσεις ανάμεσα Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, οι τριμερείς και τέλος οι ανακαλύψεις και εξελίξεις στα τεμάχια που έδωσε η Κύπρος για εκμετάλλευση, επιβεβαιώνουν την απομόνωση αυτή.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και ολοκληρωτική ήττα της Τουρκίας, αφού είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα θα φρόντιζε να κερδίσει από κάτι…όπου έτσι και αλλιώς δεν της ανήκει. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, Συμφωνίες και Κανόνες, δεν της ανήκει τίποτε στην Κυπρικακή ΑΟΖ, και δεν την ανήκει τίποτε στην Ελληνική αντίστοιχα

Η δήλωση του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά “ότι το Καστελόριζο δεν έχει 100% όλη την ΑΟΖ στην περιοχή και πως κομμάτι της ανήκει στην Τουρκία” αποδεικνύει αυτό που όλοι περίμεναν μετά από όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τον συμβιβασμό της Ελλάδας και την επιθυμία των Αμερικανών να κλείνει και αυτό το μέτωπο

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο πρώην ΥΠΕΞ ανέφερε: «…αλλά αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ δεν έχει τίποτα και όλοι η ΑΟΖ είναι, ξέρω γω, το Καστελόριζο έχει 100% όλη την ΑΟΖ σε όλη την περιοχή, συγνώμη που το λέω έτσι και ας με κράξουν οι εθνικοί μας φίλοι, δεν είναι έτσι! Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο. Και να τον βάζεις και τον άλλον στο παιχνίδι, για να κατευνάζει»!

Η δήλωση αυτή του Νίκου Κοτζιά επιβεβαιώνει ότι ο πρώην υπουργός εξωτερικών, επιδίωκε επί θητείας του να κλείσουν τρία μεγάλα ζητήματα, του Σκοπιανού, τα θέματα με την Αλβανία, και το θέμα της ΑΟΖ συνδυαστικά με το Κυπριακό.

Κατάφερε το πρώτο, φροντίζει να ενημερώνει για τα υπόλοιπα

 

ViaDiplomacy Newsroom