Για ποιό λόγο ο Νταβούτογλου στέλνει τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ ;

Προβληματισμό στην τουρκική αντιπολίτευση προκάλεσε το πρόσφατο νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση Νταβούτογλου, με θέμα την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας, αφού εγείρονται ερωτήματα εαν πίσω από αυτή τη συμφωνία κρύβεται στην πραγματικότητα μυστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών από τον τουρκικό Στρατό στο έδαφος του Κατάρ.

Πιο αναλυτικά ο νόμος πλέον του τουρκικού κράτους προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και αυτή η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο κρατών στους τομείς της εκπαίδευσης οπλικών συστημάτων, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, λογιστικής υποστήριξης και το πιο σημαντικό στην αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στο έδαφος κάθε μιας από τις συμβαλλόμενες χώρες.

Η τελευταία διάταξη έχει εγείρει υποψίες στην  τουρκική αντιπολίτευση ότι μπορεί στο άμεσο μέλλον να σταλούν στο Κατάρ τουρκικά στρατεύματα τα οποία θα εκπαιδεύσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε νέα στρατιωτική βάση μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης.

Αυτό που επισημαίνουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι ότι εα τελικά Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδεύσουν μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης η ευθύνη για τις νέες σφαγές που θα λάβουν χώρα στην περιοχή θα πέσουν στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ όπως επισήμαναν βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος  ήδη η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει συμφωνία για την εκπαίδευση στρατιωτών σε τουρκικό έδαφος για την αντιμετώπιση του ISIS.

Επιπλέον σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση ο νέος νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποστέλλει στρατεύματα στο εξωτερικό χωρίς να χρειάζεται την ψηφοφορία και άδεια από την τουρκική Βουλή.

Πάντως στις παραπάνω κριτικές η κυβέρνηση Νταβούτογλου απαντά ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που θα σταλούν στο Κατάρ δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση των μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης χωρ5ίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την αληθινή τους αποστολή

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.